Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Falešná pozitivita, orientační drogový test

22.11.2017

Dotaz

Dobrý den, Dne 26.10 mě zastavila hlídka PČR, a já neměl problém zastavit, jelikož jsem věděl, že jsem se žádného přestupku nedopustil. Ale opak byl pravdou. Paní policistka se mě zeptala zda se podrobím testu na drogy, s úsměvem říkám, že ano (jelikož žádné drogy neužívám ani nechci). Vzala odběr ze slin a řekla teď počkáme deset minut. Po deseti minutách vzala testr do ruky a říká pane řidiči jste pozitivní na Amfetamin a Metanfetamin s údivám koukám na ní a říkám prosím? A rázem jsem hned odpověděl, že jedem hned na krev, že si sem jistý, že žádné drogy neberu. Tak jsme jeli na krev a teď čekám ke dnešnímu datu 22.11 na krevní testy a pořád nic.Spusta kamarádu říka, že je to s energetických napojů a tak podobně. A že jsou jen orintační testy. ( Ale v zápětí jsem si vzpomněl na to že jsme 25.10 pili u kamaráda a vím, že ten kluk na baráku měl u sebe nějaký drogy..:( Je možné že mi to hodil do pití protože nikde jinde jsem nebyl dlouho a vím že ani takový kamarády nemám.. Tím pádem by se chtěl zeptat, zda by mi to nějak pomohlo kdyby opravdu tam něco v té krvi bylo, že bych nahlásil toho kluka i se svědkama, že ten kluk měl u sebe drogy. Děkuji za odpověď a hezký den :)

31866
 

Odpověď

Dobrý den Filipe,

děkujeme za dotaz. S tzv. falešnou pozitivitou orientačního drogového testu (ten první od PČR) se v poradně bohužel setkáváme poměrně často. Vše je dáno tím, že dané testy nejsou 100 % spolehlivé a mohou z mnoha důvodů (viz tento text - "false positives") ukázat chybný výsledek. Je dobře, že jste hned podstoupil následné krevní testy, ty jsou spolehlivé a průkazné a měly by potvrdit, že jste žádnou z daných látek neužil.

Teorie spojená s tím, že Vám někdo hodil něco do pití je málo pravděpodobná. V takovém případě byste na sobě cítil účinky daných stimulačních látek, tzn. zrychlené myšlení, komunikace, nemožnost spánku atd. (a o nich jste nám nic nenapsal). Přesto, kdyby byl zcela hypoteticky pozitivní i krevní toxikologický test, tak možnosti právní obrany můžete přímo prokonzulovat (telefonicky nebo v rámci osobní konzultace) s našimi kolegy z bezplatné, anonymní Drogové právní poradny A.N.O., která se na daná témata přímo specializuje.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality