Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antidepresiva a vliv extáze na léčbu

3.12.2017

Dotaz

Dobry den,zacala jsem uzivat antidepresiva Deprex na lecbu poruchy prijmu potravy,kdy ppodle lekare spravna.hladina serotoninu a dopaminu by mela nabehnout tak za 4 tydny, po 3 tydnech jsem na party uzila hodne extaze. Je mozne ze se tim navozeni spravne hladiny neurotransmiteru posunul?Beru ted asi 8 my tyden a prijde mi ze az ted zacina fungovat, nemam skoro vubec uz stavy uzkosti a zachvaty prejidani. Zajimalo by me jestli do budoucna je to i tak problem si obcas na party Extazi dat, nebo to narusi moji lecbu? Dekuji za odpoved

31850
 

Odpověď

Dobrý den,

je fajn, že jste začala řešit poruchy příjmu potravy a započala léčbu. Užití extáze opravdu narušuje hladiny serotoninu a dopaminu v mozku a mohlo posunout nástup účinků a destabilizovat znovu jejich hladiny. Zároveň se může časově lišit biologický nástup účinků a následný pocit, že opravdu začaly pomáhat nebo zpoždění mohlo vězet ještě v něčem jiném.

Do budoucna je užívání extáze problém, protože Deprex obsahuje inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). V případě užití extáze může dojít k narušení léčby, mozek už je ovlivňován předepsaným lékem a další chemické zásahy mohou způsobit nepředvídatelné reakce a narušit kýžený stabilizovaný stav, kvůli kterému jsou léky užívány. Zároveň extáze v kombinaci s léky více zatěžují játra, což je další důvod, proč by se na antidepresiva neměla užívat (ani pít alkohol).

Vědecké studie navíc popisují, že v případě antidepresiv typu SSRI dochází při současném užití extáze k snížení fyzických i psychických účinků MDMA. SSRI „blokují" tu část mozku, kam se MDMA navazuje, aby vyvolala požadovaný účinek. Může tedy přijít slabý stimulační efekt, ale další účinky nemusí být cítit. Jen z neurochemického a zdravotního hlediska vystavíte tělo zátěži. O interakci antidepresiv a rekreačních drog si můžete více přečíst v textu od J. Poláka.

Na závěr dodám, že v této poradně nejsme přímo lékaři a vždy Vám nejlépe dokáže poradit lékař, ideálně který zná Váš zdravotní stav.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality