Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel a testy na drogy

7.12.2017

Dotaz

Prosím poraďte,můj pritel.,tatínek naší 2lete holčičky jezdí pro taxislužbu,kdyz šel den před službou za kamarádem kde si spolu zahulili jointa a následný den v práci dostal test na drogy,poté krev,moc,jakožto občasný konzument marihuany z důvodu cronnovi nemoci ji užívá na bolest,co mužem čekat?přestupek nebo trestný čin,nevezl klienty,vozil dineras(nebo jak tomu říkají)nějaké krabičky do lékáren,nikdy nebyl trestaný a vzhledem k dlouhodobému užívání ho to neovlivňuje,jak řešit tuhle situaci?dekuji

31843
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. V první řadě záleží na tom, zda výsledky krevních testů prokáží, jestli byl přítel v době testování ještě stále pod vlivem nebo ne. Slinné testy jsou pouze orientační a míru ovlivnění je třeba prokázat toxikologickými testy (krev a moč). Vždy závisí na mnoha faktorech jako je například síla užité marihuany, rychlost metabolismu atd. Pokud od užití uběhl den, je zde reálná šance, že vzorek bude v pořádku - tedy pod limitem 2 ng/ml aktivních metabolitů THC v krvi. I v takovém případě však může dojít ke komplikacím, například k zadržení řidičského průkazu, než budou přezkoumány výsledky krevních testů.

V případě, že by byl přítel na základě výsledků testů shledán jako ovlivněný látkou, pak by záleželo na rozhodnutí policistů, jestli chtějí situaci řešit jako přestupek (za který hrozí řidiči pokuta v rozmezí 2 500 až 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a ztráta 7 bodů) nebo jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud by opravdu došlo k trestnímu řízení, tak by muselo být znalecky prokázano, že byl řidič v danou chvíli ve stavu vylučujícím způsobilost řídit motorové vozidlo, což podle Vašeho popisu považuji spíše za nepravděpodobné.

V této poradně bohužel nemáme v týmu právníka a nevím tedy, jestli na situaci může být podle zákona nahlíženo jinak, vzhledem k tomu, že přítel jezdil pro taxi. Ohledně toho a případně dalších právních rad jak postupovat, se můžete bezplatně a anonymně obrátit na online Právní poradnu A.N.O., která se na tuto oblast specializuje. Zde se také může informovat na náhradu škody za případný ušlý zisk, po dobu, kdy neměl ŘP - pokud by se prokázalo, že již nebyl pod vlivem.

Zároveň nyní hrozí, že budou Vašeho přítele častěji testovat při silničních kontrolách, protože už bude zavedený v systému PČR, že vyšel v minulosti pozitivně. Je třeba před řízením dostatečně dlouhou dobu neužívat žádné návykové látky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality