Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Omamné látky a nepříjemné stavy

11.12.2017

Dotaz

Dobrý den, je mi patnáct let, navštěvuji gymnázium a mám i dobré známky. Poprvé jsem vyzkoušela THC před dvěma lety s kamarádkou, snědla jsem hašiš v jogurtu. Slíbený stav opravdu přišel, ale s ním i výčitky a já se rozhodla, že už nic takového nikdy nechci udělat. Zvlášť proto, že mám opravdu milující rodiče, které si snad ani nezasloužím. Opět jsem se k marihuaně vrátila asi třičtvrtě roku po tom, opět se stejnou kamarádkou, ze které se mezitím stala docela pravidelná uživatelka. Od té doby bych spočítala na prstech kolikrát jsem byla opravdu "zhulená", vždy to bylo s přestávkami a maximálně jednou nebo dvakrát do měsíce. Nejvíce jsem užívala marihuanu tento podzim, často i společně s alkoholem, který jsem od září pila snad každý pátek i sobotu. S marihuanou jsem skončila po mojí první špatné zkušenosti s ní, kdy jsem nebyla schopna ničeho a myslela jsem si, že umírám nebo jsem naprosto zešílela. To bylo na přelomu října a listopadu. Od té doby jsem vyzkoušela extázi, ta na mě neměla žádné silnější účinky. V pátek jsem si dala dva prášky (Kodein) a zapila to pivem a třemi panáky. Druhý den ráno jsem se cítila dobře, ani mě nebolela hlava. Kolem jedenácté hodiny se mi najednou v nákupním centru začalo dělat špatně, vnímala jsem i hrozně vzdálené zvuky, vše bylo zpomalené. Třásla jsem se a byla mi zima, napadaly mě zvláštní myšlenky a svět jako by se vždy zhmoťnoval a poté se měnil v pouhou kulisu. Naši mě vyzvedli a jeli jsme pryč, do přírody. Prospala jsem se a myslela jsem si, že už jsem v pořádku. Jenže večer, když jsme byli v restauraci se tento stav opakoval, akorát v menší míře, takže jsem tím rodiče nechtěla zatěžovat, hlavně kvůli pocitu viny za svůj čin. V neděli mi bylo skvěle, ale večer se mi zdálo, že se mnou zase něco je. Nevím jak to popsat, připadala jsem si jako bych jezdila po horká dráze nahoru a dolů, nebo se houpala na houpačce opravdu vysoko. Viděla jsem věci, jako bych byla postavou v počítačové hře. Řekla jsem si, že jsem jen unavená a šla jsem spát. Ráno jsem spěchala do školy, moc jsem nestíhala, a tak jsem běžela. Nasedla jsem do tramvaje, bylo mi nepříjemně z té změti hlasů a tolika lidí, co mě obklopovali. Tento pocit vystupňoval u školy, kde jsem se začala třást, vnímala jsem každý sebemenší pohyb a slyšela každý i opravdu vzdálený zvuk. Cítila jsem hroznou tíseň a rodiče si mě museli vyzvednout. Chci se zeptat, zda je to nějaký defekt způsobený nadměrnou konzumací omamných látek a zda se toho dá zbavit. Bojím se, zda vůbec budu schopna zase normálně fungovat. Měla jsem vždy vysoké cíle a říkám si, že přeci nemůžu být břemenem svých rodičů. Je tedy možné se nějak detoxikovat, nebo si myslíte, že to není jen vlivem omamných látek? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

31836
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete nepříjemné stavy, které na sobě pozorujete. Je fajn, že pro sebe hledáte pomoc a informace a že myslíte i na Vaše rodiče, kteří Vás podporují.

Je možné, že to, co se Vám děje, má souvislost s psychoaktivními látkami, které jste užila. Obzvláště jejich kombinování je nevyzpytatelné a nebezpečné, jedná se o extrémní zátěž pro organismus (pro neurochemii mozku, játra, oběhový systém atd.), obzvláště ve Vašem věku, kdy je už i tak pod vývojovou zátěží a může mít negativní dozvuky.

Jednou z variant je, že nepříjemné projevy samy postupně během několika dní odezní. Detoxikaci organismu můžete podpořit pohybem, dostatekem odpočinku a spánku, tekutin, pestré stravy, někdy mohou pomoci zelené čaje nebo sauna. Vše je ale spíše okrajové, důležité je za současných potíží zejména nebrat žádné další psychoaktivní látky včetně alkoholu.

To, co popisujete, skutečně už nejsou úplně běžné dozvuky užití psychoaktivních látek. Někdy se může stát, že vyvolají příznaky duševního onemocnění, které by jinak zůstalo v latentní podobě. Proto pokud by Vaše potíže přetrvávaly, stupňovaly se nebo se opakovaly, bylo by na místě absolvovat vyšetření u lékaře, který zkontroluje, zda je vše v pořádku a případně vyloučí jiné příčiny.

Oceňuji, že nad svým užíváním přemýšlíte i v kontextu dalšího směřování. Může být dobré do budoucna zvážit třeba to, jestli jsou Vaše cíle uskutečnitelné za souběžného užívání psychoaktivních látek.

Přejeme Vám, ať je Vám lépe.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality