Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, psychické problémy

15.12.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat již asi 1 měsíc mám psychické problémy. Jsem občasný uživatel marihuany (teď jsem již 1,5 měsíce čistý), ale předtím jsem si dopřával cca 1-2x do týdne asi 3 měsíce od začátku prázdnin. Předtím většinou po 2 - 3 týdnech. Ihned po zkouření jsem vždycky hodně jedl a díky tomu jsem přibral za 3 měsíce cca 8 kg. Tyto problémy začali po dovolené v indonesii, kde jsem z důvodu malého příjmu jídla zhubl cca 7 kg (mnoho chůze a kvůli horku malá chuť na jídlo). Prvních 14 po návratu se mi po námaze objevovalo točení hlavy. Potom jeden večer v pátek se mi objevila velice silná deprese/úzkost, byl jsem schoulený v postely do klubíčka a trpěl jsem. Následující 2 dny jsem měl silné vnitřní napětí a nervozitu. Ta ustoupila, avšak už 3 týdnem se u mě občas objeví panické úzkost (attaky). Jsem naprosto v pořádku a najednou zrychlený tep, divní pocit v břichu, mírná nevolnost a lehounce rozostřené vidění doprovázené špatnou náladou a strachem (ten je vždy o tom že se bojím že tyto záchvaty budu mít na celý život), neboť mám dobrá rodinné zázemí, milující rodiče a dobré kamarády, takže i v tomto stavu prostě vím, že se na ně můžu spolehnou, že je můj život "skvělý". Toto ustoupí cca po 20 minutách po tom mi ještě cca 1 hodinu přetrvává vnitřní napětí a neklid to posléze ustoupí a jsem v pohodě. Tedy ještě se mi objevují lehké bolesti hlavy. Objevuje se mi to asi 3x do týdne. Pokud jsem ve společnosti nebo mezi lidmy tento stav dokáži během 2 minut úplně potlačit a být v pohodě, avšak pokud jsem sám tak mám průběh který jsem psal výše. Předem děkuji za odpověď.

31829
 

Odpověď

Dobrý den Pavle,

děkujeme za dotaz. Popisujete nám vznik a průběh Vašich psychických potíží, také se věnujete užívání marihuany, které, jak z textu vyplývá, skončilo zhruba půl měsícem před vypuknutím samotných problémů. Vzhledem k tomu, že v textu chybí jakákoli otázka, nevím co přesně byste od naší poradny potřeboval. Jako první mě napadá otázka, co v takové situaci dělat a případně vliv marihuany na to, co se stalo. Jedná se však o můj dojem z dotazu a jestli tomu tak není, můžete se na nás obrátit znova a Vaše otázky více specifikovat.

Pokud v době kdy k Vám dorazila naše odpověď, psychické potíže stále trvají, uděláte nejlépe, když vyhledáte odbornou pomoc ve Vašem okolí (například psycholog/psychiatr/terapeut přes tento rozcestník). Možnosti osobního kontaktu jsou v dané situaci oproti internetovému poradenství přece jen mnohem větší. Sám píšete, že Vám v nepříjemných stavech pomáhá společnost lidí. Proto bych Vás chtěl podpořit i v získání co největší opory mezi Vašimi blízkými a pokud jste tak ještě neudělal, tak i ve svěření se s tím, co se Vám v současnosti děje.

Ohledně toho, jestli zde mohlo hrát roli Vaše užívání zmíněné psychoaktivní látky, si netroufám s nějakou větší jistotou nic odhadovat. Mohu Vám pouze napsat, že konopí může v některých situacích opravdu fungovat jako spouštěč psychické nestability, na druhou stranu zní málo pravděpodobně, že by po takto dlouhé době od posledního užití měly náhle nastoupit takovéto stavy a souviset pouze a jen s danou látkou. V každém případě je dobře, že v současné situaci marihuanu neužíváte a považuji za rozumné v abstinenci nadále setrvat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality