Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a potíže s močením

17.12.2017

Dotaz

V patek na party jsem si dal extazi a cely vecer jsem nemohl mocit kolem 6 jsem uz dojel dom a vymocil se, ale furt mam takovy pocit ze toho moc nevymocim. Nechtel jsem zbytecne moc pit abych se treba nemohl nejak zavodnit. A ani nemam zadne nutkani jit na zachod, ale kdyz jdu na zachod tak neco vymocim, ale bojim se jestli se mi neco nestalo s mocovym mechyrem. Tak jestli se mi neco nestalo?

31826
 

Odpověď

Dobrý den Pavle,

v případě extáze se podobné potíže mohou dostavit. Extáze totiž může ovlivnit napětí v hladké svalovině, kterou nelze ovlivnit vůlí. Ve spodní části močové trubice se sice nachází svěrač z příčně pruhované svaloviny, který vůlí ovlivnit lze, přesto je horní část močové trubice obklopena svěračem tvořeným hladkou svalovinou, která právě vlivem extáze může zůstat stažena. Zároveň může mít vliv i psychika.

Každopádně při užití extáze se organismus spíše dehydratuje a snižuje se tvorba moči. Proto se doporučuje mít zvýšený přísun nealkoholických a (nejen) minerálních tekutin. Zavodnění, o kterém asi píšete (tzv. hyperhydratace), hrozí, když někdo vypije extrémní množství tekutin najednou. Je fakt, že nějakou dobu trvá, než se svalové napětí vrátí do normálu, což by teoreticky mohlo vysvětlovat Vaše pocity i nějakou dobu od užití. Každopádně pokud by Vaše potíže přetrvávaly i do doby, kdy k Vám dorazí tato odpověď, byla by na místě návštěva lékaře, aby posoudil, zda se nejedná o jiný problém.

Ještě doplním, pokud už se člověk rozhodne přes všechna rizika extázi užít, je dobré se je aspoň pokusit minimalizovat dodržováním zásad bezpečnějšího užívání. To znamená například užití co nejmenšího množství, dostatečný odstup (minimálně 6 týdnů) od minulého užití, nekombinování s jinými látkami, zohlednění zdravotního stavu, případně užití doplňků (vitamín C, hořčík a podobně) v adekvátním množství.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality