Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak moc mě drogy ovlivňují?

24.12.2017

Dotaz

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli drogy můžou mít vliv na opožděnou mensez? Dále,jak moc je pro tělo škodlivé,když za 4 dny,jsem užila 4 čtvrtky extáze? Je to horší,než si dát jednu celou za 3-4týdny? Jsem poměrně mladá,jak moc dokážou člověka ovlivnit drogy,které užívám půl roku? (extáze,emko,ketamin,kokain,různy veci byly kolikrát dablovaný nebo řízlý pikem)

31820
 

Odpověď

Ahoj Ivčo,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče první otázky. Do souvislosti s opožděnou (či pozastavenou) menstruací jsou dávány především opiáty (např. heroin) a nadměrná konzumace alkoholu. Látky, které zmiňuješ by standardně neměly zapříčinovat přímo její narušení. Na vině ovšem může být životní styl spojený s užíváním a případným kombinováním drog, jelikož je během intoxikace na organismus vyvíjena značná zátěž. V souvislosti se stimulačními látkami (kokain, extáze, pervitin) pak častokrát bývá narušený spánek, nabourává se pitný a stravovací režim, může dojít k zrychlení srdečního tepu atp. A právě takovéto extrémnější fyzické přepínání může způsobovat poruchy v dané oblasti.

Zhodnotit míru škodlivosti konkrétně pro tebe, pokud jsi za 4 dny za sebou užila MDMA, je složité. Mohu ti odpovědět pouze obecněji a v tom smyslu, že je takovýto přístup (užívání více dnů za sebou) k psychoaktivních látkám považován za velmi rizikový a zvyšuje pravděpodobnost zdravotních potíží. Potížemi se myslí jak nestabilní psychika, tak tělesné dopady, viz. např. tento náš text a vedlejší účinky dané substance. Navíc může být v lecčems celkem jedno, zdali jsi užila "pouze" 1/4 - již jen kvůli vysoké frekvenci konzumace. Ale také kvůli tomu, že, jak píšeš, mohly dané látky obsahovat další substance, například být nařezané pervitinem, nebo obsahovat jiná potenciálně nebezpečná komba.

Porovnávání "co je horší či lepší" je opět nesnadné. Oba postupy v takto nízkém věku představují chození po velmi tenkém ledě a mohou způsobit těžko předvídatelné obtíže s mnohem větší pravděpodobností zdravotního průšvihu oproti experimentování s drogami v pozdějším, dospělém věku. Pokud bych uvažoval o principech harm reduction (snižování rizik), tak je doporučována mezi jednotlivými užitími min. 1,5 měsíční, ale spíše 3 měsíční pauza během níž má mozek/CNS šanci se zregenerovat a také co nejnižší dávkování ruku v ruce s nekombinování s jinými drogami, viz tento text.

Tvá poslední otázka je v lecčems podobná těm předešlým. Vše je velmi individuální, má vícero neznámých (ve smyslu, jak jsi na tom se zdravím, se vztahy k ostatním, jaký je charakter tvého metabolismu, citlivost vůči jednotlivým drogám a vlohy k jejich problémovému užívání atd.) a tak se opravdu těžko předpovídá. Mohu opět pouze napsat o vyšší pravděpodobnosti hrozících problémů, která se hodně zvyšuje opakováním/zvyšováním frekvence experimentování s drogami (přičemž půl roku už je dost dlouhá doba), ale zároveň také jednorázovým experimentováním s vyššími dávkami a zatěžováním nervové soustavy a organismu celkově.

Je fajn, že o svém přístupu přemýšlíš, přesto mám potřebu ti na závěr napsat, že o tebe mám starost a držím palce, abys takovéto experimenty zvažovala mnohem odpovědněji a nejlépe je nepodnikala anebo je alespoň odsunula do mnohem pozdějšího a dospělého věku.

Zdraví Tě poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality