Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, myokarditida

26.12.2017

Dotaz

Dobry den, mam ted akutni myokarditidu, cerstve po infarktu m. Prosim poradte, jestli by moje nemoc mohla byt v dusledku obcasneho uzivani pervitinu. Jedna se o uzivani maleho mnozstvi jednou za tri vikendy, pred tim tak pul roku nic a pak zas tak v tomto intervalu s partnerem, samotnou me to nelaka vubec. Za svuj zivot tak 40x asi, vic ale jiste ne. Uz ale predtim jsem na sobe pozorovala dusnost a tlukot srdce, vyzsi tlak, ale ani ja ani doktori tomu neprikladali dulezitost. Myslela jsem, ze je to mensi nadvahou a ono se z toho vyvrbilo vlivem predvanocniho stresu a i jineho velkeho stresu a namahy a shonu tohle. Chripku ani jinou nemoc jsem nemela. Byla jsem cista, kdyz prisel kolaps-mensi infarkt. Ptam se, zda by mohlo byt pricinou piko a taky vim, ze mi hrozi krom smrti ted i pul roku minimalne utlum sportu a jinych aktivit, coz me moc trapi a moje rodina se trapi a boji ze umru. Nevi o p. Ptam se hloupe nejspis, zda ani do budoucna uz nikdy nic co se tyce i p? Protoze se ted bojim i kavy, cukru, alkohol ani nemyslet, to me ale netrapi, nelaka, spis ta absence sportu ci myslenka ze uz nikdy p. Jsem asi hrozna, ale umrit nechcu a budu se snazit poslouchat. Oni ti rodice take predtim o me nejevili zajem, nebyly zrovna hodni, ted se mame moc radi..proto nebyl duvod byt zodpovedna a v samote a s hroznym partnerem s kterym je to fajn jen na tom, s touhou zemrit, byl to problem takhle nezlobit, ale uz umrit nechci a presto citim na p.malou zavislost pokud zustanu s partnerem, to ted take resim, coz mi klidu neprida a ten ted potrebuji. Dekuji za radu

31819
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Dle dostupných výzkumných zjištění je užívání pervitinu (a silných psychostimulantů) opravdu spojeno se zvýšením nebezpečí onemocnění srdce a oběhové soustavy. Vše samozřejmě ovlivňuje mnoho proměnných. Jednou z nich je např. individuální citlivost (sensitivita) centrální a vegetativní nervové soustavy vůči stimulačním účinkům metamfetaminu. Jinými slovy na někoho může působit velmi silně a toxicky i občasná konzumace a nižší dávkování (samozřejmě i v závislosti na čistotě pervitinu), jinému může trvat delší dobu (i při užívání vyšších dávek), než se kardiologické obtíže projeví a nutno dodat, že se v ojedinělých případech nemusí objevit vůbec. Mezi další rizikové okolnosti pak patří také komplexní zdraví v této oblasti. Pakliže jste tedy již předtím pozorovala dušnost, tlukot srdce, arytmii atp., tak se jednalo o faktor, který mohl významně uspíšit další potíže, o kterých se zmiňujete.

Zcela rozumím tomu, že máte strach o svůj život a faktem je, že se vyplatí dávat na sebe do budoucna maximální pozor a pervitinu (ale také jiným stimulačním látkám, nadměrnému stresu atd.) se zcela důsledně vyhýbat. Snažit se poslouchat své tělo, být k sobě odpovědnější a nepřekročovat své hranice mi přijde jako skvělý nápad. Stejně důležitá mi přijde i Vaše odvaha řešit, proč jste si vybrala partnera, s kterým je to "fajn jen na tom" a rád bych Vás podpořil (pakliže tak již nečiníte), abyste pro sebe nadále hledala, co možná nejvíce podpory, např. u odborníků z oblasti psychologie/terapie (viz např. tento text a tato Mapa pomoci) a také u blízkých, ke kterým je možné cítit důvěru.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality