Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Rozdíl mezi extází a pervitinem

26.12.2017

Dotaz

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi pervitinem a extází. chci vědet jaké jsou pocity na extázi a pocity na pervitinu. Jestli v tom je nějaky velký rozdil.

31818
 

Odpověď

Dobrý den,

ptáte se na rozdíl mezi extází a pervitinem. Chemicky se jedná o dvě různé látky: 3,4-methyldioxy-N-methamfetamin (MDMA - účinná látka extáze) a metamfetamin nebo metylamfetamin (pervitin), zdánlivě chemicky podobné, ve výsledku ale s velkými rozdíly v působení na mozek (nervovou soustavu) a organismus obecně.

Co se týče účinků, jsou extáze i pervitin, jak již jsme uvedli, příbuzné substance, obě se řadí mezi stimulanty. Přestože se díky této příbuznosti některé z jejich účinků podobají (lidé po užití obou těchto látek popisují často stavy nabuzení, chuť tančit, vyšší vzrušivost, euforickou náladu, snížení únavy, zrychlení tepu a tlaku, zahřátí organismu, rozšířené zornice, ...) jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Ty jsou ovlivněny samotným chemickým vzorcem a zároveň také individuálními charakteristikami uživatele/experimentátora. Obecně se však dá říci, že účinek pervitinu trvá o dost déle, bývá mnohem intenzivnější (pohledem nabité energie) a prakticky nemá tzv. entaktogenní složku, která je charakteristická pro MDMA. Uživatelé také popisují, že dojezd po pervitinu a návrat do "reality" je více nepříjemný a delší než po extázi. Zároveň má pervitin mnohem vyšší závislostní potenciál, kdy na něj vzniká hlavně psychická závislost a při jeho užívání je oproti užívání extáze také vyšší riziko vzniku toxické psychózy. Pokud by Vás zajímal rozdíl mezi těmito drogami a mechanizmus jejich účinků z pohledu neurobiologie, můžete se podívat na animaci s odborným komentářem zde. Další názory uživatelů můžete najít v diskuzních fórech, například zde.

Pokud bychom uvažovali o ne/bezpečnosti extáze a pervitinu, z hlediska přístupu harm reduction (snížení rizik) lze za méně rizikovou látku označit extázi (za předpokladu, že se nejedná o tabletu s přítomností neznámé či nebezpečné příměsi). Na závěr ještě dodám, že prožitky a pocity pod vlivem psychoaktivních látek jsou vždy velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, jako je například pravidelnost užívání, čistota a síla užité látky, užité množství, tělesná konstituce, psychický stav atd. Stává se také, že lidé mají odlišné prožitky po opakovaném užití stejné látky. Svou roli hraje také set a setting.

Zdraví poradna EXTC


Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality