Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, antibiotika

27.12.2017

Dotaz

Dobrý den už 4dnem se léčím s kašlem a rýmou dnes sem byl u doktora a ten mi předepsal antibiotika. Prý mám zánět průdušnice a hrozí zápal plic. Nicméně si myslím že do silvestra už budu snad OK. Chci se je zeptat jaká kokrétní ryzika hrozí po užití 3 tablet dvoustovkového MDMA v komviaci s antibiotiky. Zkušenosti s extází mám a její ryzika také znám. Popřípadě co když antibiotika doberu den před akcí ?

31817
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Pakliže jste měl v plánu danou látku užít na silvestra, tak zřejmě již píšeme "s křížkem po funuse". Takto rychle standardně odpovídat bohužel nezvládáme, viz pravidla naší poradny. Přesto se pokusím napsat Vám naši reakci, alespoň s ohledem na budoucnost.

Antibiotika (dále jen ATB) jsou v kombinaci s MDMA větším rizikem, než kdybyste ji užíval samotnou. A to hned z několika příčin. Tou hlavní je, že je v případě braní ATB tělo jejich účinkem oslabeno, zatěžují se játra i jiné orgány. Organismus se také stále zotavuje ze zásahu nemoci, extáze tělo zbytečně zatěžuje a může účinek ATB ohrozit (a nic moc zásadního na tom nemění fakt, pakliže by ATB byly dobrány pouhý den před akcí).

Další důvody souvisí s tím, že MDMA oslabuje imunitu, zároveň se člověk pod jejím vlivem může chovat jinak, než by rekonvalescence vyžadovala, což může léčbu nemoci také ohrozit. Riziková může být i kvalita tablet, které nejsou mnohdy tím, za co jsou vydávány (objevují se v nich nejrůznější přídavné substance, nebo se skládají úplně z jiných látek, které mohou potenciálně vytvářet s některými léky nebezpečné interakce). V neposlední řadě je potenciálním hazardem užívání více tablet MDMA během jednoho večera - i bez kombinace s antibiotiky, více viz TENTO text.

Závěrem své odpovědi bych Vás chtěl především podpořit k odpovědnému přístupu k psychoaktivním látkám. To znamená, že když už se rozhodnete riskovat a něco užít, tak je bezpečnější dodržovat alespoň základní principy harm reduction (snížení rizik). V obdobných případech to znamená alespoň počkat do doby, než je člověk zcela zdráv a nebude užívat žádné léky.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality