Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarád a pervitin

28.12.2017

Dotaz

Dobrý den, mám kamaráda, který je závislý na pervitinu, parkrat se snažil ho vyměnit za antidepresiva, ale pokaždé ae vrátil zpět k perníku. Prodává věci, krade mámě peníze, je schopný udělat cokoliv. Rada bych mu nějak pomohla, nejsem žádný psychiatr a on k dokrorum nechce, tak zda je ještě nějaká jiná možnost jak ho z toho dostat. Myslíte ze mu ještě jde pomoct? Šnupe od konce léta, každý den, hodně moc. Jeho máma o tom neví, měl by jí to říct?

31815
 

Odpověď

Ahoj,

děkujeme, že jsi napsala do naší poradny. Oceňujeme, že se takto věnuješ kamarádovi, který má potíže s pervitinem a že přemýšlíš, jak ho z toho dostat. Půjdu rovnou k tvým otázkám. Myslím si, že jde vždy do určité míry pomoct blízkému, který se dostane do potíží a že takováto nezištná starost má svůj velký význam. Současně ovšem musím dodat, že je celkem důležité nezapomínat na fakt, že odpovědnost za to, jak "pervitinové období" nakonec skončí (zda-li např. kamarád podstoupí léčbu a začne s průšvihem něco dělat) je pouze a jen na něm a jeho rozhodnutích a že se bohužel také může stát, že se nic nezmění, pokud nebude sám chtít a to ani při tvé sebevětší podpoře zvenčí a nejlépe míněných krocích. Proto zkus nezapomínat i na sebe a hranice tvé pomoci.

Jinak se přikláním k tomu, že by rozhodně bylo fajn, kdyby o takovém tématu (lítání v piku delší dobu) mámě řekl a vše se tak otevřelo a mělo větší šanci na vyřešení. Na druhou stranu si taky dokážu představit (při velmi špatných rodinných vztazích), že máma nemusí být úplně první osobou, kterou by chtěl kámoš oslovit. Pak by jako první mohl přijít na řadu kdokoliv z dospělých, kdo u něj má důvěru o něco větší a kdo by mohl poradit (např. někdo jiný z rodiny), jak dál.

Dobrou možností (i když zmiňuješ, že k doktorovi zatím nepůjde) by samozřejmě byla návštěva u odborníků z oblasti léčby závislostí. Tím nemyslím ani tak psychiatra, ale spíše psychologa/terapeuta, který by měl na kamaráda dost času a mohl by s ním začít o všem mluvit. Nejbližší terapeutické centrum, adiktologickou ambulanci nebo kontaktní centrum můžete najít prostřednictvím Mapy pomoci. Tam by bylo možné jej např. doprovodit. Jde o to, že závislost na pervitinu je vhodné řešit především v rámci tzv. psychoterapie, teprve pak dávají případně o něco větší smysl úvahy o předepisování léků/antidepresiv (ovšem pouze a jen s lékařem/psychiatrem a nikoliv na slepo).

Na závěr ještě přidávám inspirativní publikaci k přečtení (viz odkaz č. 1), která se může hodit nejen tobě, ale také kamarádovi a především jeho rodičům, aby měli o celém problému lepší představu a věděli, jak je možné dále postupovat.

Kdyby sis o všem potřebovala ještě víc popřemýšlet a srovnat si myšlenky, tak můžeš zavolat i na některou z Linek důvěry (např. na Modrou linku nebo Linku Bezpečí), kde se ti mohou dále věnovat.

Držíme palce!! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality