Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Švagrová a pervitin

31.12.2017

Dotaz

Dobry den. Mela bych dotaz. Na svoji bohuzel svagrovou jsem volala socialni pracovnici a nasledne i policii, jelikoz jsem se dovedela, ze moji neter koji pod vlivem pervitinu. Byla poslana okamzite poslana do lecebny s toxickou psychozou. Odkud ji nechteji v nejblizsi dobe pustit. Myslite si, ze jsem jednala spatne? Takovy to nazor jsem si taky vyslechla. Mam strach docela o malou. Momentalne je v peci me matky, takze u babicky, mala uz je lepsi, hodne ji, ale prvnich par dni mala pouze plakala cele dny a byla hrozne hyperaktivni a v kreci. Muze mit nejake nasledky do budoucna? Dekuji Vam moc za odpoved.

31811
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Obavy z negativního ovlivnění malé jsou na místě, jelikož pervitin vstupuje do těla kojence přes mateřské mléko a dále pak působí (obzvláště při pravidelném užívání metamfetaminu). Konkrétní následky Vám takto na dálku přesněji napsat bohužel nedokážeme, bylo by lepší vše probrat již raději přímo s dětským lékařem. Obecně známé jsou ale především krátkodobé dopady, které zahrnují například nespavost a neklid. Některé děti pak mohou vykazovat abstinenční příznaky, jsou hyperaktivní a neposedné. Objevují se také problémy jako snížený svalový tonus, potíže s dýcháním nebo intenzivnější pláč, které de facto všechny popisujete.

S takto aktivním řešením z Vaší strany (informování sociálních pracovníků) souhlasím, obzvláště pokud matka sama léčbu nevyhledávala a užívala dál (a navíc vykazovala znaky toxické psychózy).

Pokud byste chtěla danou situaci ještě více rozebrat anebo pokud by byla do budoucna Vaše švagrová otevřená (např. po absolvování léčebny) ještě variantě ambulantní terapeutické péče, tak je možné oslovit kolegy z Terapeutického centra a domluvit rodinné sezení anebo individuální terapii.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality