Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a nepříjemné stavy

3.1.2018

Dotaz

Dobrý den, V květnu to bude rok, co jsem začala brát extázi. Ze začátku jsem ji brala jednou za měsíc ale od září 2017 je to častěji, přesněji ji bereme s přítelem skoro každý víkend. Vždy to bylo v pořádku, dojezdy se sice začali zhoršovat, ale vždy se to dalo přirovnat k silné kocovina a po dvou dnech bylo vše OK. Teď jsme ale brali tři dny za sebou, první den jsme měli každý půlku, pak každý dvě tablety a další den každý tři tablety. Je to 5 dni zpátky. Přítel je v pořádku, ale mě se občas mota hlava, je mi špatně, mám pocit deprese, pocit, že se mi nic nechce a nejradši bych měla volno do konce svého života. Mám pocit, že život nemá smysl, že nezvladnu školu. Jsem bezdůvodně agresivní, bezdůvodně dostávám záchvaty breku. Taky mám "cuky", nevím jak jinak to popsat. Mám pocit že mi cuká v mozku a v žilách, je to vážně strašně nepříjemné a mám u toho černo před očima, je mi špatně. Také mi u toho " ujizdi" oko do strany. Nevím,co mám dělat. Prosím o radu, co je se mnou? Zmizí to? Zmizí i ta "deprese"? Nejhorší je, že i přes tohle nechci přestat a mám neustálou potřebu drogu znovu užít.

31809
 

Odpověď

Dobrý den,

mrzí mě, že pociťujete celou řadu nepříjemných věcí, pocit beze smyslu, podceňování, deprese i fyzické cukání, nevolnost a černo před očima. Jejich množství může svědčit o tom, že jste svoje tělo a mozek vystavila zátěži, kterou neuneslo. Příznaky by po vysazení měly postupně odeznívat, pokud se to nestane, je na místě prohlídka u lékaře, který vyloučí jiné možné příčiny a případně Vás odkáže ke specialistům dle potřeby (oční, neurologie apod.).

Váš dotaz na mě působí velmi závážně, jednak z množství nepříjemných příznaků a hlavně z toho důvodu, že i přes negativní projevy píšete, že máte neustálou potřebu danou látku znovu užít. Působí to tak, že nad užíváním ztrácíte kontrolu a přebírá jí droga nad Vámi. Často právě takto začíná závislost. Extáze může mít také silný vliv na psychiku tím, že vyplaví serotonin a dopamin v mozku a vyčerpá jeho zásoby. Mnoho uživatelů pak žije od užití k užití (někdy od víkendu k víkendu) a mezitím je jenom šeď a vše negativní. Někdo si pak způsobí serotoninový syndrom nebo neurochemickou rovnováhu naruší tak, že už se horko těžko vrací zpět (včetně ne/zažívání štěstí a spokojenosti). I proto se doporučuje mezi jednotlivým užitím dodržet alespoň několika měsíční rozestup (1,5 - 3 měsíce), aby se hladiny serotoninu a dopaminu v mozku stihly vyrovnat. V případě pokračujících obtíží (opakovaného užívání i přes takto nepříjemné důsledky pro Váš organismus) můžete také zvážit, zdali se neobjednat na konzultaci do adiktologické ambulance ve Vašem městě, viz TENTO kontakt.

Držíme palce, aby Vaše situace nepokračovala tam, kam nechcete.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality