Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, vyrážka

7.1.2018

Dotaz

Dobrý deň chcela by som sa vás spýtať, beriem pervitín už dva roky pomaly, nie aktívne, skôr víkendovo. To že sa spravia vyrážky je normálne to viem, len vždy sa pri tom ako sa povie "zaseknem" a pučím sa aj 3 hodiny. Na ramenách, chrbte, tvári nohách aj hrudníku. Ostali mi po tom také fľaky. Mám ich vyše pol roka a nevšimla som si zatiaľ žeby mizli.. Chcela by som sa opýtať či neviete poradiť niečo nejaký krém alebo tak aby bola pokožka taká pekná ako má ? Strašne ma to štve že nemôžem nosiť cez leto krátke tričko alebo kratasy.. Keby si chcem nájsť priateľa hanbila by som sa mu ukázať na svetle nahá.. Ďakujem. :/

31797
 

Odpověď

Dobrý den Veroniko,

děkujeme za oslovení naší poradny. Ze zkušeností z adiktologické praxe mohu potvrdit to, co popisujete a sice, že vyrážky a pocity svědění jsou velmi častým průvodním jevem braní pervitinu, přičemž hypotéz (i když se na to přímo neptáte) jejich vzniku může být celá řada. V první řadě je pervitin do značné míry toxickou látkou, která v těle vyvolává spoustu změn a procesů, které mají za následek zhoršení pleti. Dále pak bývá na vině alergická reakce na některou ze složek pervitinu (nebo něco, co bylo do směsi přidáno) a třetí důvod je propojený s již zmíněnými záseky, škrabáním  a častokrát i nedostatečnou či naopak přehnanou hygienou v dané oblasti.

Co se týče Vaší otázky, zde je bohužel každá rada drahá a obávám se, že pokud budete dál užívat pervitin (a víkendové braní zcela stačí) a nadále dráždit pokožku, tak žádné zázračné řešení v podobě krému neexistuje. Existuje pouze zvýšené riziko, že si do kůže můžete zanést infekci a vše se může ještě mnohem více komplikovat. Napadá mne, že se ještě případně můžete zkusit poradit např. přímo s dermatologem (viz lékařská poradna online), ale stejně bývá bezpečnější raději řešit příčiny a nikoliv následky.

Držíme Vám palce. Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality