Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Drogy a sexualita

9.1.2018

Dotaz

Dobry den idem rovno k veci . Fukam mko uz asi dva mesiace kazdy vikend ked je nejaka akcia , predtym som mala mesacnu pauzu a pred tou pauzou som v podstate skoro kazdy vikend jedla kolesa po dobu nejakych iba styroch mesiacov ale bolo to na mne dost videt ale o to nejde. Mam proste problem nejde o ten tazky bordel co mam v hlave posledne dva tyzdne od silvestra kedy som dostala asi to najhorsie mko co som zatial mala, ale o to ze nemam absolutne chut na ziadny sex ani nic s tym spolocne a to mam frajera.. neviem s cim to suvisi ci s tym ze hulim kazdy den a zakazdym dostanem stav ze samozrejme mi je super, ale nikdy nemam na nic chut a som maximalne nepritulna, proste z coho to moze byt? je to vobec z toho ze uzivam nejake drogy? alebo len z toho ze ten chlapec neni pre mna?:D alebo co ? proste nechapem . je mozne ze mdma alebo mozno aj thc sposobuje asexualitu alebo nieco take?:D nikde som sa to nevedela docitat, dakujem za odpovede a strasne by som ocenila keby mi odpoviete aj s tym ze napisete viac rizik spojenych s fukanim emka... aj co sa tyka zenskych veci dakujem pekne:)

31790
 

Odpověď

Dobrý den,

pokládáte celou řadu otázek, které se točí kolem drog a sexuality. Jsou to důležité otázky a je dobře, že si v nich chcete udělat jasno.

Zjednodušeně se dá říct, že psychoaktivní látky sexualitu ovlivňují, a to z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Zároveň Vám ale nedokážu říct, jestli to ve Vašem případě je spíše jejich vlivem nebo něčím jiným. Samozřejmě to může být i tak jednoduché, že jste si s přítelem co se týče intimity zkrátka nesedli. Ovšem podle toho, jak jste popsala svou situaci, by se to dalo vystihnout tak, že všechno souvisí se vším.

U obou substancí, na které se ptáte, může být zrádné právě to, že jejich účinky bývají spojovány s pocity blízkosti, uvolnění, euforie, povzbuzení a podobně. To ovšem neznamená, že nemohou právě v oblasti sexuality, intimity a související nálady působit potíže.

V takové frekvenci, jak užíváte emko (pokud máte na mysli MDMA), Vám hrozí spousta rizik pro tělo i psychiku (více se dočtete v tomto našem článku). Užití MDMA je velkým zásahem do fungování organismu a týden je velmi krátká doba na to, aby se vše dalo dopořádku. Navíc typickým problémem několik dní po užití MDMA bývají také negativní změny nálad. Pokud to mám vztáhnout konkrétně na sexualitu, tak se dá předpokládat, že psychika rozhozená následky MDMA hraje velkou roli i co se týče sexuality. Kromě toho může mít dlouhodobé užívání MDMA vliv na menstruační cyklus. Co se týče marihuany, píšete, že hulíte každý den, což určitě také není bez rizik (více v tomto článku). Může mít vliv jednak obecně na psychiku, tak konkrétně skutečně na pokles libida.

Posunout Vás blíž k odpovědi, jak to tedy je přímo ve Vašem případě, by nejspíš mohla nějaká doba bez užívání drog. Mohla byste si ověřit, co s nimi souvisí přímo a co se naopak děje tak jako tak. Zároveň kdybyste chtěla víc probrat a vyznat se v tom, co se s Vámi děje, můžete se obrátit osobně na některého odborníka. Může to být přímo sexuolog anebo terapeut/psycholog, se kterým se dá na věci podívat komplexně, přičemž sexualita může být jedním z témat.

Každopádně oceňuji, že jste tohle téma začala vůbec zkoumat a řešíte, jaký vliv na Vás drogy mohou mít.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality