Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain, SSRI, benzodiazepiny, alkohol

12.1.2018

Dotaz

Dobry den.Chtela bych se zeptat.Pred rok jsem byla uzivatelem drogy Mnau Mnau,do toho nekdy extaze,nekdy kokain.3xjsem prestala dychat,skoncila v nemocnici a byla mi diagnostikovana PP(panicka porucha)Zhruba po 8 mesicich jsem vcera mela nekolik piv a kokain.Rekla bych tak 6 lajn.Beru Citalec30mg.Do toho pri atace neurol 0.25.Samozrejme jsem udelala hloupost a utvrdilo me to v tom,ze drogy brat nechci a nebudu.Dnes je mi silene.Muj dotaz ale je,kdyby se tohle nekdy stalo a ja doufam ze nikdy.Muzu si vzit neurol 0.25 treba po 12 hodinach po poziti koukainu.Nebo je dobre si vubec vzit neurol treba i po 24 hodinach?Pravidelnou davku citalecu jsem dnes radeji vynechala.Bylo mi receno ze touto kombinaci muzu dostat i epilepsii.Mohlo mi to srdce dnes busit a stale busi z toho kokainu,ze ho bylo moc nebo mam proste jen celodenni ataku?

31782
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji Vaše rozhodnutí drogy už nebrat, když Vám dělají takhle špatně. Na Vaše otázky však nedokážu jednoznačně odpovědět. Jednak jsou kombinace mezi různými psychoaktivními látkami často nevyzpytatelné a souvisí s individuálním nastavením každého člověka a jednak by bylo vhodnější vše konzutovat ideálně osobně s lékařem, který zná Váš zdravotní stav.

O uvedených kombinacích si lze udělat velmi hrubou představu podle této tabulky. Z ní vyplývá, že kokain spolu s benzodiazepiny (Neurol) akutně neznamená nebezpečí. Otázkou ovšem je, zdali by Neurol vůbec účinkoval podle očekávání, jelikož by se účinky mohly vzájemně vyrušit. Roli hrají také další užité látky, jelikož kombinace více substancí zvyšuje riziko nečekaných komplikací. Organismus pak současně trpí velkými výkyvy a jedná se o zátěž pro různé orgány. Takže si netroufnu Vám napsat, jestli je ve Vašem případě OK si vzít Neurol po nějaké době od užití kokainu při současném užívání Citalecu.

Ještě musím říct, jak jsem si pročítala tabulku, tak směs látek, kterou jste v daný den užila, byla opravdu riziková. Kombinace alkoholu a SSRI antidepresiv (Citalec) a také kombinace kokainu a alkoholu jsou samy o sobě rizikové a velkou zátěží pro organismus. Pokud by se k tomu teoreticky přidal ještě Neurol, tak jeho mix s alkoholem je potenciálně velmi nebezpečný. Co se týče bušení srdce, mohlo klidně jít o následek užití kokainu v kombinaci s alkoholem, zároveň to už klidně také mohl být příznak ataky. Těžko hodnotit, o co šlo, dá se říct, že všechno souvisí se vším, fyzický stav se může promítnout do psychiky a obráceně. A drogy mohou v tom všem udělat ještě větší paseku, sama píšete, že Vám po tom všem bylo šíleně.

Ráda bych Vás podpořila v tom, pobavit se o všem ideálně s lékařem, který Vám léky předepisuje, pokud mu důvěřujete. Je lepší být připravena na variantu, kdyby se podobná situace ještě opakovala a vědět, jak budou případně léky reagovat. Zároveň to je dobrý krok i v případě, pokud by Vám ještě nebylo dobře v době, kdy k Vám dorazí tato odpověď.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality