Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Psychoaktivní látky a riziko panické poruchy

13.1.2018

Dotaz

Zdravím. Od istej doby mám menší problém. Je tomu približne rok ako som začal užívať drogy. Od marihuany, cez extázu až ku kokaínu. Približne 2 mesiace mi však drogy nerobia dobre. Mama trpí panickou poruchou a ja mám pocit, že mi ju drogy tiež vyvolali. Čo i len po malom potiahnutí z jointa ma začne oblievať studený pot. Ruky si prikladám ku krčnej tepne a kontrolujem pulz, ktorý je samozrejme zrýchlený a z každej jednej drogy mám v podstate bad trip. Nemyslím si, že som závislák, ale samozrejme, kto niekdy ochutnal nejakú drogu v dobrej spoločnosti vie, aké nové dimenzie šťastia sa po požití otvárajú... Veľmi nerád by som s príležitostným užívaním drog skončil. Preto sa pýtam, čo by ste mi odporúčali ? Nejakú krátkodobú pauzu na ustálenie psychiky. Dlhodobú ? Pripadne všetky natrvalo vysadiť vzhľadom k predospozíciam k panickej poruche ? Rozmýšľal som nad vyšetrením srdca u doktora, možno keby som počul, že moje telo je v dobre kondícii, pomohlo by mi to.. Alebo u nad návštevou psychiatra. Vedel by som si vybaviť na predpis neurol alebo xanax, vzhľadom k mamininej diagnóze, avšak nie som si istý či by mali po požití napr koksu nejaký význam. Za odpoveď ďakujem. Snáď slovenčina nebude problémom.

31781
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Vaše dotazy. Slovenština vůbec není problém. Jsme rádi, že píšete a že se snažíte přemýšlet o Vašem přístupu k psychoaktivním látkám a jejich vlivu na Vás.

Otázky, které pokládáte, jsou poměrně zásadní, obzvláště ve chvíli, kdy začínáte zažívat takto nepříjemné psychické stavy. Není sice úplně snadné (vzhledem k individuálnímu působení drog na mozek a limitům internetového poradenství) vyjadřovat se k tomu, jak byste měl postupovat konkrétně Vy, přesto se pokusím předat Vám moji subjektivní zkušenost z delší terapeutické praxe s lidmi, kteří se dostávali do obdobných potíží.

První, co bych Vám chtěl předběžně potvrdit, je předpoklad o zvýšeném riziku výskytu úzkostných až panických projevů při užívání některých psychoaktivních látek (např. silnější THC potentní marihuany, viz tento článek) a to obzvláště při vyšší senzitivitě nervové soustavy a predispozicích k jejich zažívání. V daném ohledu by se proto mohlo vyplatit do budoucna neriskovat a nechat psychiku "ustálit". V opačném případě hrozí prohloubení duševní nerovnováhy a větší výkyvy.

I z těchto důvodů (viz Vaše další otázka) bych podporoval rozhodnutí, pro co možná nejdelší pauzu od psychoaktivních substancí a zároveň aktivní práci na vlastní duševní hygieně (viz např. tyto tipy), přičemž nejbezpečnější by bylo začít hledat "štěstí" někde jinde.

Vyšetřením srdce u lékaře můžete rozptýlit možné obavy z onemocnění oběhové soustavy, proto vnímám i takovýto postup pro jejich vyloučení jako rozumný. Na druhou stranu to ovšem nemusí znamenat, že se Vaše reakce na psychoaktivní látky najednou změní a riziko (psychického rozhození) zmenší. Častokrát jde přece jen o složitější psychosomatické reakce a na ty nemusí takovéto jednoduché ubezpečení stačit.

Co se týče naordinování si léků typu Xanax či Neurol (aneb benzodiazepinů s vysokým rizikem vyvolat závislost). K takovémuto postupu se stavím s velkými obavami, jelikož jakékoliv neodborné mixování a předepisování si psychoaktivních látek či léků může nadělat více škod nežli užitku. Navíc, jak jsem již zmínil, je vhodné na užívání těchto medikamentů dávat velký pozor, jelikož mají vysoký potenciál závislosti (viz např. tento článek) a jejich braní by mělo být rozumným psychiatrem opakovaně kontrolováno, přičemž se doporučuje jejich předepisování jen na kratší dobu a v omezeném množství.

Držíme Vám palce, ať se za sebe rozhodnete správně a dáváte na sebe pozor.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality