Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Je ústavní léčba nutná?

17.1.2018

Dotaz

Dobrý den, S drogami mám bohaté zkušenosti už víc jak 10 let.Dřív jsem dost brala Pervitin,ale skončila jsem s tím,protože mi nedělal psychicky dobře.Dříve jsem také denně kouřila marihuanu,občas jsem užila extázi,nebo něco jiného. Před 4 lety jsem se odstěhovala do zahraničí,kde jsem přestala kouřit marihuanu a prakticky skončila i s užíváním ostatních drog.Rikam prakticky protože jednou za čas jezdím domů,kde jsem jako utržená že řetězu a prakticky profwtuju většinu času který doma strávím.Vyústilo již to do takových extrémů že jsem schopná si píchnout gram kokainu apod.Potom vždy odjedu zpět do zahraničí kde pracuji a moc to poslední dobou nejde dohromady.V práci jsem vyčerpaná,trpím psychickými problémy a nic mě netěší. Pracuji ve zdravotnictví a před třičtvrtě rokem začal můj horší problém.Kradeze opiatu a benzodiazepinu a jejich nitrozilni užívání.V počátku občas,pak jsem to bohužel párkrát nedopadla,sjela se jak pes a byl problém.Ted mě vyhodili ze 3.místa a já si uvědomuji že mám problém.Nechci jít ale do léčebny,chci to zkusit sama.Nyni nastupuji do nové práce kde k těmto věcem nebudu mít přístup je mi jasné že je to má poslední šance a opravdu to chci zvládnout.Myslite ze mám naději?nebo je v mém případě ústavní léčba nezbytná?Popřípadě kam se mohu obrátit kdyby mi to nešlo. Dekuji

31771
 

Odpověď

Dobrý den Lucie,

děkujeme za Váš dotaz a důvěru, se kterou se na nás obracíte. Je dobře, že v situaci, kdy užívání psychoaktivních látek negativně zasahuje do Vašeho života, chcete celou věc řešit a přemýšlíte nad tím, jak to udělat. Naděje na to, že se Vám podaří přestat sama, je tu vždy. Pro inspiraci si můžete pročíst například tuto příručku. Případně si pořídit tuto publikaci o přestávání bez odborné pomoci.

V případě, kdy by se Vám to samotné nedařilo, považuji za důležité vyhledání odborné pomoci. Odborná pomoc nemusí nutně znamenat to, že budete někde hospitalizová. Můžete pouze navštěvovat odborníky (např. terapeuty, sociální pracovníky, psychology, adiktology atd.) a s nimi Vaši situaci a to co by Vám v danou chvíli za způsob léčby vyhovovalo, konzultovat osobně. Léčba může mít mnoho forem a radit se ohledně takové věci osobně, je oproti internetovému poradenství často mnohem výhodnější (například v možnosti dozeptání se, prozkoumání potřeb a možností apod.). V Praze se můžete obrátit například na adiktologickou ambulaci organizace Sananim. Nevím ovšem, kde v zahraničí pracujete a tedy ani jaké jsou tam v tomto ohledu možnosti pomoci. Někdy také může být překážkou pro léčbu v cizině znalost jazyka, případně nehrazení léčby pojišťovnou. Služby podobného typu by však měly být k dohledání i v cizině.

Na závěr bych Vás chtěl ještě podpořit v tom, jestli je možné najít oporu ve Vašem okolí mezi lidmi, kterým důvěřujete, ať už v cizině nebo doma. Nebýt na takové věci sama, může přestávání s braním velmi pozitivně ovlivnit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality