Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, ŘP

17.1.2018

Dotaz

Dobrý den, jsem již delší dobu po léčbě závislosti s primární drogou pervitin (cca rok a půl) a mám v plánu dělat si v budoucnu řidičák. Někde jsem zaslechl že by to mohl být problém. Ale na internetu jsem nic na tohle téma nenašel. Dost by mě to zajímalo, nerad bych ve chvíli kdy si ho budu chtít dělat narazil. Mohli by jste mi prosím dát informace k tomuto tématu? děkuji.

31770
 

Odpověď

Dobrý den,

abych se přiznal, tak jsem o tématu, které popisujete, mnoho bližšího neslyšel. Jediné zprávy, které se ke mně dostaly, jsou spojené s odebráním řidičského průkazu v souvislosti s léčbou závislosti (viz TENTO text), kdy se řeší zdravotní způsobilost k řízení, přičemž lékař teoreticky může dát podnět k odebrání ŘP.

Další infromace souvisí s léčbou závislosti na psychoaktivních látkách (ústavní či u lékaře / psychiatra) v tom smyslu, pakliže například dotyčný nebyl v dobrém psychickém a fyzickém stavu po užívání drog nebo opustil dříve léčbu.

Ještě mne napadá, že způsobilost řídit vozidlo stanovuje praktický lékař, tak by hypoteticky mohlo představovat riziko jeho případné neschválení ŘP. A opět spíše za předpokladu, kdyby byl psychický a fyzický stav pacienta po užívání psychoaktivních látek kritický. Otázkou je, nakolik by lékař při posouzení zdravotní způsobilosti vzal v potaz případnou informaci o Vaší předchozí léčbě závislosti. Pro konkrétnější odpověď doporučuji oslovit ještě kolegy z anonymní, bezplatné Drogové právní poradny A.N.O., která se specializuje na právní problematiku.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality