Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, halucinace

22.1.2018

Dotaz

Dobrý den,extazi beru asi rok a půl,pouze na party,nikdy jsem ji neměl ani cokoliv jiného mimo party,nikdy jsem s tim neměl žádný problém,ale poslední dobou pokaždé co si to dam se mi vyvolaji silne halucinace,třeba že má někdo převráceny obličej,nebo jsou vsichni kolem v sede barvě a taky má treba někdo jedno oko,nebo má jednu stranu obličeje zkopirovanou i na te druhe,je to strasne divné,nechodím každý týden davam si prestavky, a nikdy jsem kromě extaze a marihuany nic neměl,myslím si že je to blok v mozku nějaký,budu rad za odpovědi,dekuju.

31765
 

Odpověď

Dobrý den Rostislave,

děkujeme za Váš dotaz. Halucinace obdobného kalibru na MDMA nejsou příliš obvyklé. Příčiny, proč je zažíváte a navíc v takovéto intenzitě, je ovšem dost nesnadné určit. Mozek je přece jen velmi složitý orgán a důvody mohou být rozmanité.

Pokud se mám pokusit hypotetizovat, tak jedním z nich by mohla být např. záměna za jinou substanci (substance) z tzv. research chemicals s více halucinogenním efektem. Případně může jít o blíže nespecifickovanou psychosomatickou reakci propojenou se zvýšenou citlivostí vůči MDMA, přičemž roli může hrát tzv. set a setting anebo další faktory z Vašeho života. Zároveň nemusí být dostatečná pauza mezi jednotlivými užitími. To pak může být signálem pro Váš organismus (a CNS), že již nezvládá opakované rozkolísávání neurotransmiterových systémů (viz tato prezentace). Z toho hlediska je bezpečnější se obdobných experimentů zcela vyvarovat a neriskovat případné psychické potíže do budoucna.

Další varianta by mohla souviset s mixováním MDMA s THC potentní marihuanou, která má sama o sobě zvýšené riziko vyvolání psychických obtíží (včetně psychóz), viz např. informace ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality