Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, regenerace, terapeutický potenciál

27.1.2018

Dotaz

Dobrý den, nejprve chci vyjádřit velký dík za Vaši poradnu. Cítím z Vás porozumění lidem, které drogy z jakéhokoliv důvodu lákají. Tento přístup přibližuje a léčí. Děkuji. // Nyní otázka: nedávno jsem ochutnala malou dávku pervitinu a líbilo se mi to. Ten stav mi vyhovoval. V něčem mi připomínal MDMA (hlavně chutí komunikovat, snížením strachů a větší důvěře k životu). Hodně mě to překvapilo, dle mého názoru má pervitin možný terapeutický potenciál, ale na rozdíl od houbiček či právě MDMA jsem o tomto potenciálu nikdy neslyšela. Ráda bych si dávala pervitin častěji, ale chci být hodná ke svému tělu - to především. Jak často je "bezpečné" si pervitin dát, aniž by mi to najíždělo do závislostí, stihů, apod.? Vím, že u MDMA je to jednou za 3 měsíce, jak je to tedy u pervitinu? Ovlivňuje četnost užití to i konzumace jiných drog? Děkuji za odpověď.

31755
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za slova chvály k naší poradně.

Ptáte se na to, jak časté užívání pervitinu je bezpečné. Oceňuji, že se snažíte o zodpovědný přístup a o to být "hodná ke svému tělu". Je fajn, že si uvědomujete, že i při jednorázovém užití malého množství může dojít k nežádoucím stavům či komplikacím. Z hlediska přístupu harm reduction (snížení rizik) je v daném kontextu zmiňován odstup mezi jednotlivými užitími pervitinu a to podobný jako u MDMA (to znemená cca tři měsíce), což je zhruba doba, která je potřebná k regeneraci organismu (včetně centrální nervové soustavy). Píšete, že Vám pervitin v něčem připomínal MDMA. Souhlasím, že v něčem jsou si obě látky podobné, přesto jsou mezi nimi i rozdíly, a to zcela zásadní (konkrétně např. pohledem vedlejších účinků na organismus či závislostního potenciálu). Nedávno jsme se tomu detailněji věnovali v TOMTO dotazu. Užívání pervitinu v kombinaci s dalšími drogami pak může být potenciálně ještě více rizikové a zvýšit negativní dopad na tělo i psychiku včetně horšího či delšího dojezdu a pomalejšího návratu "do reality". Proto se při konzumaci psychoaktivních látek doporučuje substance mezi sebou alespoň nemíchat a snažit se dodržovat zásady bezpečnějšího užívání.

Co se týče Vaší další otázky a to na terapeutický potenciál pervitinu, nemám informace o jeho využití v medicíně či zdravotnictví v České republice. V USA však existují léky na bázi metamfetaminu, které se používají zejména k léčbě ADHD. Na internetu jsou také přístupné příspěvky v uživatelských fórech (například ZDE a ZDE), kde lidé popisují svou vlastní zkušenost na tomto poli, tyto zkušenosti však mohou být velmi individuální. Terapeutickým využitím některých psychoaktivních látek (spíše ale psychedelik a MDMA) se v ČR zabývá Česká psychedelická společnost, která by snad mohla mít k tomuto tématu ještě více informací.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality