Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Co za tím může být?

5.2.2018

Dotaz

Dobrý den, chěl bych se zeptat na extázi. Před půl rokem jsem koupil pět stejných produktů od kamaráda. Poprvé když jsem polkl v klubu, vše bylo přesně jak se říká a píše, stavy euforie, klepání rukou, čelisti, potřeba mluvit a tančit, zvětšené zorničky. Jen tam byl háček, že když stav najížděl, jednou sem zvracel, stav na chvíli zmizel a pak zase nabíhal od začátku až už bylo vše pořádku. Dojezd byl horší, jelikož jsem polkl v 23.00 (žádný alkohol ani jiné látky) a v 7:00 jsem byl vzhůru, neměl sem chut k jídlu apod. Kolem poledne jsem usnul. Po 2 měsících jsem polkl stejnou tabletu, ale jakoby mi látka vůbec nepronikla do hlavy, tělo se hýbalo, (opět sem na začátku zvracel) ale jakobych necítil psychicky žádný účinek, byl sem prostě bez nálady a modlil se at to skončí. po dalším měsíci jsem polkl zase a úplně stejný průběh. Tak sem si řekl, že jsou to třeba šmejdy a koupil od někoho jiného, ale zase stejný průběh, spíše špatná nálada (ne deprese) zvracení při náběhu, tělo tancující, ale jakoby by mi do hlavy žádná látka nepronikla. Vrtá mi hlavou, co za tím může být. Pitný režim dodržuji, nepožívám jiné drogy ani alkohol a když sem jednu dal kamarádovi normálně působila. Děkuji. Pro bezpečnost nebudu zveřejnovat jméno, omlouvám se.

31740
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Ohledně neúčinkování MDMA se musím přiznat, že nějakou spolehlivou hypotézu k dispozici nemám. Souhlasím s Vámi, že takový průběh není úplně obvyklý (navíc po delší době od užití a při dodržování zásad bezpečnějšího užití), přesto se pokusím shrnout, co by mohlo hrát roli. A dá se vycházet z toho, že poprvé u Vás užití mělo standardní průběh.

Se standardním vysvětlením, které obvykle souvisí s pochybnou kvalitou užité látky/čistotou MDMA, mírou dávkování atp. si zde zřejmě nevystačíme. Co se týče tolerance, domnívám se, že její vytvoření je méně pravděpodobné, pokud jste dodržel delší odstup mezi užitími. Přesto 1 měsíc je na hraně, často se doporučuje až 6 týdnů, každý organismus totiž funguje trochu jinak.

Hypoteticky by snad mohlo jít o nespecifickou psychosomatickou reakci (a do jisté míry obrannou reakci organismu) vůči dané látce. Na druhou stranu zvracení je poměrně běžný vedlejší účinek užití extáze, navíc píšete, že tělo se hýbalo a tančil jste, takže se zdá, že i účinky na tělo byly standardní. S psychikou to může být složitější, ovlivňuje ji totiž celá řada věcí. U drog (nejčastěji u halucinogenů, ale u extáze rozhodně také) se často mluví ještě o tzv. setu a settingu. To znamená, že pro účinek na psychiku bývá zásadní, v jakém je člověk stavu, třeba i s jakou náladou, očekáváním a pocity ("set") a v jakém prostředí či s jakými lidmi k tomu dojde ("setting") se chystá užít psychoaktivní látku. A může to mít i ten následek, že místo očekávané euforie je člověk spíše bez nálady.

Každopádně vzhledem k zmíněnému účinku ("modlil jsem se ať to skončí") a změněné neurobiologické odezvě by také dávalo smysl nadále raději neriskovat a dané látce se vyhnout.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality