Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Může za to ještě pervitin nebo něco jiného?

7.2.2018

Dotaz

Dobrý den, rok jsem byl občasný uživatel extáze nebo pervitinu. (Užití max jednou do měsíce.) Nyní jsem sice extázi vyřadil, ale pervitin začal užívat častěji. V prosinci to byl každý víkend, ale poslední měsíc už to přešlo i do pracovních dnů. Zhruba měsíc a něco spím v průměru dva až tři dny v týdnu. Řekl jsem si, že už musím přestat a tak týden abstinuji. Vím, že po těch týdnech mám spánkový deficit...Ale je normální, že i po týdnu abstinence spím 12-15 hodin a kdybych nemusel do práce, tak bych spal nejspíš i víc? A i po těch 12ti hodinách spánku jsem v práci, jak kdybych nespal vůbec, nohy mě sotva nesou. Může to být příznak nějakého onemocnění nebo je to běžný stav po měsíci až dvou, co člověk moc nespí a ničí si tělo? Jestli ano, za jak dlouho se tělo navrátí do normálu? A druhý dotaz, je lepší svému obvodnímu lékaři přiznat pravdu s mým zlozvykem nebo si to raději ponechat pro sebe? Bojím se, že když lékaři oznámím, že jsem uživatelem drog, že nebude mít zájem pak řešit moje zdravotní problémy. Předem díky za odpověď.

31737
 

Odpověď

Dobrý den,

takto na dálku se bohužel celkem nelehko nějak spolehlivěji odhaduje možná příčina Vašich potíží. Pokud se mám přesto vyjádřit, tak bych spíše sázel na první hypotézu - tedy, že se stále ještě může jednat o běžný stav spojený s dlouhodobým nevyspáním a předešlým ničením Vašeho těla. Mnohahodinový spánek bývá typický a tělo si řekne o jeho potřebu. Zároveň je třeba dodat, že pokud by se situace pozvolna nezlepšovala (a v horizontu několika dalších týdnů bylo vše stejné či horší), tak by dávalo smysl zajít za praktickým lékařem a nechat si udělat pár běžných  vyšetření a pobavit se podrobněji o příznacích, které uvádíte.

Navrácení těla do normálu po užívání pervitinu je velmi individuální. U někoho to může být dřív, u někoho později, a to i v závislosti na citlivosti organismu, frekvenci braní, na dávkování a na čistotě užívané látky a množství příměsí v ní obsažených. Panuje ovšem předpoklad, že se organismus anebo minimálně nervová soustava velmi pozvolna dostává zpět směrem k více či méně původnímu stavu v řádu měsíců abstinence. To platí tedy i pro spánek. Ale neznamená to, že postupně nedocházi ke zlepšení, do několika týdnů se dá očekávat pozvolné zlepšení.

Co se týče popsání pravdy lékaři. Máme takový názor, že stejně jako u každého jiného zaměstnání záleží na tom, zdali je dotyčný (obvodní lékař) skutečný profesionál s vstřícným lidským přístupem anebo to má nastavené jinak. Dobrý lékař by každopádně i v návaznosti na lékařskou přísahu měl umět řešit zdravotní problémy, ať už jsou způsobeny čímkoliv a měl by umět efektivně a bez předsudků pomoci. Pokud byste snad na takovou osobu nenarazil, vždy se nabízí možnost výměny a vyhledání jiného, např. na základě hodnocení známých či recenzí z internetu. Nutno dodat, že je samozřejmě i legitimní možností o možné příčině neříct, třeba v případě velkých obav z hovoru o braní pervitinu a následné nemožnosti změny lékaře.

Na závěr bych Vám chtěl napsat, že si moc cením toho, že jste se rozhodl s pervitinem skončit. ZDE přidávám pár praktických rad do dalších dnů (za marihuanu je možné klidně dosadit metamfetamin) a pro všechny případy i Mapu pomoci (viz adiktologická ambulance či terapeutické centrum ve Vašem kraji), kde je možné hledat případně psychologickou podporu a to nejen v začátcích abstinence.

Držíme Vám palce! Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality