Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Drogy v těhotenství

14.2.2018

Dotaz

Dobrý den, jsem v 7 měsíci těhotenství, beru pervitin, kourim travu i cigarety muj pritel taktez.Drogy uzivam asi od 15 let, Muze se mi narodit zdrave dite? Zjisti se po porodu, ze jsem uzivala grogy i v tehotenstvi?

31722
 

Odpověď

Dobrý den Moniko,

užívání psychoaktivních látek v těhotenství je potenciálně velmi rizikové. Může zde dojít k poškození plodu a je zde také vyšší riziko předčasného porodu. Je to však velmi individuální a lze těžko odhadovat, jak tomu bude právě ve Vašem případě, zda a jak moc bude dítě jejich užíváním ovlivněné. V případě pravidelného braní až do porodu je však téměř jisté, že se dítě narodí s abstinenčním syndromem (i když standardně o něco méně intenzivnějším než např. u opiátů), což je pro něj ohrožující a vyžaduje obvykle specializovanou péči v inkubátoru atd. Více informací můžete zjistit v dotazech na toto téma, které jsme odpovídali dříve, viz fulltext zde.

Co se týče Vaší další otázky, zda se zjistí, že jste v těhotenství užívala. Testy na drogy před porodem nejsou obvyklé, lékaři k nim přistupují ve chvíli, kdy mají na užití psychoaktivních substancí podezření a nejspíše byste o nich byla v nemocnici informována. Pokud však bude dítě po porodu vykazovat známky absťáku, budou tyto testy lékaři nejspíš vyžadovat.

Na závěr si dovolím připomenout, že pro snížení pravděpodobnosti komplikací v průběhu těhotenství a po porodu je o dost méně rizikové se drogám zcela vyhnout anebo je minimálně výrazně omezit a vše zároveň (vzhledem k zmíněným rizikům) konzultovat s pečujícím lékařem/gynekologem. Konečné rozhodnutí je však na Vás.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality