Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, pocity strachu

20.2.2018

Dotaz

Dobrý den, v životě jsem měla 2x extázi. Poprvé to bylo v prosinci 2017 (třičtvrtě tablety), podruhé v cca polovině ledna tohoto roku (půl tablety. Po první extázi jsem měla nejkrásnější stav. Dokonce dny po užití jsem se cítila skvěle (extáze už nepůsobila, ale cítila jsem se jako člověk dobře). No jak jsem si jí vzala podruhé, nastal trochu slabší účinek než při prvním užití, ale to je normální. Pořád jsem měla takový ten typický stav z extáze. Radost, náklonnost atd. Jenomže pár dnů po užití, nevím, co se stalo, ale měla jsem docela deprese. Je pravda, že jsem řešila tak 4 měsíce problémy, takže jsem měla důvod. Ale bylo to jiné. Zhoršil se mi více psychický stav po té druhé extázi. Začala jsem z toho mít strach, přitom po prvním užití jsem měla z extáze dobrý pocit a nebála jsem se toho nějak vyloženě. No začala jsem mít úzkosti, kdy jsem měla problémy usnout, jen tak jsem brečela, nemohla jsem vydržet sama se sebou pomalu, což bylo hrozné, ale říkala jsem si, že to je asi normální, protože jsem řešila problémy. Jen ten strach z té extáze mi přišel podivný. Jakmile někdo řekl extáze, tak mi naskočil špatný pocit, možná to zní směšně, ale když jsem viděla u člověka, že má rozšířené zornice (u extáze to bývá), zacala jsem se ho bát a nemohla jsem se mu dívat do očí. Potom jsem často kontrolovala sama sebe v zrcadle a dívala se na své oči. Mela jsem strach usínat a i přehnaný strach ze tmy a strach zůstat v místnosti sama. Občas jsem se tak dívala před sebe a připomínal se mi ten stav z extáze. Což říkám, u obou požití jsem se cítila skvěle, ale po ustupech účinku jsem prostě byla po první extázi nadšená a po druhé jsem se toho začala bát. Řekla jsem si, že už si extázi nikdy nevezmu. Občas mě pronásledovaly sny, kde jsem si vzala extázi a měla jsem strach. Taky když jdu někam do nočního klubu a vidím někoho na drogách, tak se leknu a udělá mi to hrozně zle. Teď už se ty špatné pocity trochu zmírňují. Takže mě zajímá, jestli to, když jsem řešila nějaké špatné problémy a cítila jsem se i před extází trochu utrápeně, jestli mi to požití druhé extáze mohlo ty špatné pocity prohloubit. + Ty úzkosti jsem dříve nikdy neměla, tak jestli se to všechno mohlo tím zhoršit. Teď bych si už extazi nikdy nevzala. Sice je to krásný stav, ale co by mohlo následovat potom. Nechci si přivolat nějaké psychické potíže. Protože už takhle jsem se cítila hrozně. Stejně jsem si k tomu nejspíše vytvořila nějaký blok, když se toho už tak bojim. A jak jsem říkala, už ty pocity trochu ustupují, ale strach z extáze mám pořád. Myslíte, že to s odstupem času vymizí? Ještě jedna poznámka. Ten pocit strachu ze všeho, se vždy večer výrazně prohloubil.

31712
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za napsání do naší poradny. Oceňuji, že se snažíte takto reflektovat Vaše experimenty s MDMA. Za mě pokládáte velmi důležitou otázku, na kterou Vám mohu odpovědět v tom smyslu, že se špatné pocity (v rámci problémového období) prohloubit po užití psychoaktivních látek mohou. Jde o to, že každé užití extáze na delší dobu destabilizuje hladinu důležitých neuropřenašečů v mozku, které ovlivňují náladu a obecně psychické funkce. V rámci začínajících a nezpracovaných životních krizí může snadno dojít k mnohem většímu rozkolísání emocí (a zhoršení duševních potíží) a mj. i z tohoto důvodu se v rámci přístupu harm reduction nedoporučuje v tomto směru riskovat.

Vytvoření "bloku" zní jako zajímavý obranný mechanismus Vaší psychiky, který zároveň může mít důležitou úlohu a chránit Vás před dalším možným potenciálním ohrožením (např. dalším experimentem a ještě větším psychickým propadem). Proto je fajn, že se snažíte naslouchat signálům Vašeho těla a rozhodla jste se nadále nechodit po tenkém ledě. Lze napsat, že obvykle postupem času (a pokud se obecně situace v životě zlepšuje) podobné strachy mizí. Pokud byste se snad s nimi hypoteticky potýkala i nadále, tak by mohlo být fajn je probrat např. s odborníkem na léčbu psychické nerovnováhy (psycholog/terapeut, viz tento text) a také o nich mluvit s někým blízkým, komu důvěřujete.

Ať se daří přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality