Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Problémy přítele po extázi

20.2.2018

Dotaz

Dobrý den. Chci se zeptat ohledně extáze. Jednou jsem si ji vzala s přítelem, všechno bylo v pohodě, pocit radosti a tak. Jenomže jak začal stav ustupovat, lehli jsme si do postele, že si odpočineme. Tak jsme leželi a přítel najednou začal říkat, ať mu neuteču za jiným klukem (řešili jsme jednou problémy a měl strach z toho, že bych ho opustila). Začal brečet a pořád opakoval, proč mu všichni ubližují a že mu nemůžu nikam utéct a že jsou ostatní špatní atd. Snažila jsem se ho uklidnit, on chvíli ani nechtěl, abych se ho dotknula. Myslíte si, že je normální, že mu tak najednou přeskočilo? Říkal, že se mu před očima ukázalo všechno špatné, co v životě měl. Byl totiž v pohodě a najednou začal vybavovat minulost a prý před očima viděl, jak mu odcházím za jiným klukem, přitom to se nikdy nestalo, byla jsem s ním. Brečel pořád a svíjel se na posteli smutkem. Naštěstí to potom odeznělo a uklidnil se. Ale je normální, že extáze může vybavit všechny špatné zážitky a zkušenosti člověka? Je možné, že i člověk, který je už psychicky v pohodě a neřeší žádné problémy, že si pak vezme extázi a problémy se mu po ní vrátí? Co vlastně způsobuje to, že extáze dokáže tak zvýraznit špatnou psychiku člověka?

31711
 

Odpověď

Dobrý den,

to co popisujete, že se příteli stalo po užití extáze připomíná takzvaný "bad trip". Tedy stav, kdy po užití drogy nenásledují očekáváné žádoucí účinky, ale objeví se ty nežádoucí a nepříjemné. Bad trip je charakteristický tím, že de facto nejde ovlivnit vůlí a člověk během něj obvykle zažívá odtržení od reality, intenzivní iracionální strach až paranoiu a silnou úzkost. Ptáte se, zda extáze může vyvolat všechny špatné zážitky a zkušenosti člověka, při bad tripu však nemusí jít o konkrétní vzpomínky, ale spíše o silný pocit, bez možnosti ho rozumem vysvětlit. Bad trip pak může nastat, jak píšete, i když je člověk v pohodě a neřeší aktuálně žádné problémy.

Každá tableta extáze, i když má stejnou barvu a logo, může obsahovat jiné množství účinné látky a jiné množství nebezpečných příměsí. Každý jedinec je také vůči drogám jinak citlivý a jinak na ně reaguje. Nemusí jít o špatnou psychiku, tento stav může způsobit jen užitá psychotropní látka, její složení či  nadměrné množství. Roli však často hrají i další aspekty, viz bod 7. v tomto textu.

Pokud by se tyto nepříjemné stavy příteli opakovaly, bylo by lepší se dalšímu užívání extáze (a jiných psychoaktivných látek) zcela vyhnout. Mohlo se jednat o signál těla, že tato psychoaktivní substance je pro jeho organismus a neurochemickou rovnováhu v mozku riziková.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality