Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testování ve škole

20.2.2018

Dotaz

Dobrý den, jako učitel odborných předmětů se opakovaně setkávám s problémem konzumace marihuany na záchodech a v prostorách střední soukromé školy. Při posledním incidentu se mi konzumenty ppodařilo identifikovat. Věc jsem opakovaně oznámil řediteli školy který měl s dotyčnýma rozhovor, kde se jeden ze čtyř podezřelých přiznal. Jsem si jist že konzumovali všichni čtyři. Na můj dotaz jak bude situaci ředitel řešit mi řekl že nemá pravomoc odebírat biologický materiál a žáky na drogy testovat.../!?/ a že vše zůstane v rovině slovního pokárání. Ve stanovách školy máme jasně určeno podmínečné vyloučení za přestupky tohoto typu. S řešením ředitele naprosto nesouhlásím a proto - můžete mi v rámci svých informací a kompetencí zodpovědět následující otázky týkající se této problematiky a to: - může ředitel či jiný pracovník školy testovat žáky na omamné či jiné psychtropní látky a alkohol. - existuje jednotná směrnice jak tento přestupek řešit v rámci středních škol s přihlédnutím k trestnímu právu ČR. - je tento postup ředitele, tzn. benevolence ke konzumaci drog ve škole trestným činem. Děkuji za případné odpovědi. V případě že jsou tyto dotazy mimo váš záběr, budu rád za kontakt na příslušné kompetentní místa. Děkuji a přeji hezký den s pozdravem Mgr. Martin A.

31709
 

Odpověď

Dobrý den,

kouření marihuany samo o sobě trestné není a držení malého množství látky je přestupkem, které řeší Policie ČR. Co se týče testování - záleží na interních směrnicích dané školy, musí však splnit zákonné podmínky, tj. do 18 let nesmí testovat žáka bez souhlasu zákonných zástupců. Testování na školách má svá podstatná rizika. Jednak jsou orientační testy velmi nespolehlivé, tudíž může vyjít falešně pozitivní test žákovi, který drogu nikdy neužil a je vystaven falešnému obvinění a naopak může vyjít falešně negativní test žákovi, který marihuanu kouřil. Navíc tyto testy neukazují míru intoxikace - tedy ovlivnění danou látkou. K tomu by musel žák absolvovat toxikologický rozbor krve nebo moči v laboratoři, aby se ukázalo množství aktivních metabolitů a dalo se posuzovat, zda byl v danou chvíli pod vlivem. Orientační testy ze slin a moči totiž zachytí marihuanu klidně i týden po poslední konzumaci - například ve volném čase o víkendu a jejich výsledek není průkazný pro daný okamžik, ani nejsou relevantním důkazem pro vyloučení ze školy.

Co považujeme za zásadní, tak testováním žáka se učitel dostává do kontrolní role, namísto podpůrné a výchovné. Je tedy otázkou, zda testování může v tomto kontextu vůbec sloužit k něčemu pozitivnímu. Za naši poradnu bychom doporučili spíše primární/sekundární prevenci či rozšíření možnosti odborné pomoci pro studenty. Tomuto tématu se věnovalo toto prohlášení, které poukazuje na další rizika, mj. na to, že testování může narušit důvěru mezi učitelem a žákem a prostředí školy by nemělo mít represivní podobu. Postup ředitele tak nepovažujeme za chybný a neshledáváme v něm porušení právních předpisů ČR. Faktem ovšem je, že nejsme právníci, proto vše ještě můžete přímo prokonzultovat v této Právní poradně.

Více informací je možné zjistit také na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, kam můžete zavolat nebo napsat. Souhrnný text s doporučeními pro drogovou prevenci na školách můžete najít v tomto dokumentu MPSV.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality