Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy na thc, falešná pozitivita

21.2.2018

Dotaz

Dobrý den, Dnes jsem mi přihodila nepříjemná situace chodím k doktorovi na testy na drogy kvůli prokázané abstinenci abych mohl dostat řidičské oprávnění.Při první testu jsem měl negativní test při druhém testu jsem měl pozitivní test na thc už pul roku abstinuji a nedokážu si to vysvětlit jak to mohlo dopadnout takto. Dříve jsem bral amfetamin,kokain a další taneční drogy vždy jen perorálně a nikdy opiáty.marihuanu jsem kouřil denně tak 6 let. Chci se zeptat jaká je úspěšnost testu a za můžou ukázat hodnoty chybně? a druhá otázka je jestli se mohlo stát že při návštěvě známých kteří kouří pravidelně a i v místnosti se muže člověk nadýchat pasivně? test který byl použitý je z moči, viz info zde.

31706
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Testy na drogy z moči (případně slin a potu) jsou vždy pouze orientační a nemusí vycházet správně. Výrobci se obvykle snaží o vysokou spolehlivost testů, což může vést k jejich přílišné citlivosti a následně falešné pozitivitě. Některé možné příčiny falešné pozitivity testu jsou uvedeny ve článku ZDE. Nejspolehlivější způsob jak zjistit přítomnost drog v těle je toxikologické vyšetření z krve.

Co se týče další části vašeho dotazu, tomuto tématu jsme se věnovali již dříve, viz fultext zde. Teoreticky je možné, že pokud byste přímo dýchal vydechovaný kouř od kuřáka marihuany, mohl by pak bezprostřední orientační test na marihuanu být pozitivní. V případě pouhého pobytu v místnosti, ve které se pravidelně kouří marihuana, ale nedojde k nadýchání se kouřem, je riziko minimální. Pokud máte v souvislosti s testem dotazy z právní oblasti, například jak se bránit, doporučuji obrátit se na bezplatnou Právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality