Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarádka a marihuana

24.2.2018

Dotaz

Zdravím, nedávno jsem byla u kamarádky(říkejme ji Katka) kde jsme se zhulily. Obě už máme zkušenosti ale kamarádka větší. No všechno bylo v pohodě. Ani jedna jsme neměli žádný problém. Ale po chvilce mi přišla kamarádka takova zvláštní. Seděli jsme u televize na gauči a byl tam aji její menší bratr(samozřejmě nezhuleny). Katka obvykle hodná na svého bratra mu začala říkat že ho zabije a že je adoptovanej(což není pravda). Samozřejmě to myslela že srandy ale normálně by mu nic takového neřekla. Je taky dost možné že jsem byla tak zhulena že mi to připadalo strašný(což je nepravděpodobné) ale pak začala tahat za ocas svého malého psa což by taky normálně neudělala. A když jsem ji řekla ať s tím vším přestane tak řekla že je jen provokuje. To co mě zajímá je jestli tráva může vyvolát zmenu osobnosti nebo dokonce vést k nějakému násilí při tom stavu. Měli jsme dohromady gramovy joint indiky. Půlku jsme normálně vyhulily a zbytek chtěla kmradka použít n kýbl aby sme byli úplně mimo. Což mě osobně přišlo jako škoda dobre trávy, a taky já osobně používám marihuanu jako relax ne jako drogu jako takovou. Katka huli asi 3 roky a 2 pravidelně predskolou po kole a tak. Já 2 roky ale tak max 2x za měsíc jednoho jointa. Doufám že vám některé z těch informací pomuzou k závěru.

31698
 

Odpověď

Dobrý den Anno,

děkujeme za Váš dotaz. Pokusím se na něj rovnou odpovědět. Z mé víceleté adiktologické praxe mohu zobecnit, že za určité situace může i marihuana měnit osobnost a to poměrně silně. Pokud mluvíme o intoxikaci (zhulení), tak změna vědomí může působit na každého dost odlišně a kde je jeden zrelaxován a působí klidně, může být druhý v úzkosti či strachu či se projevovat vůči ostatním jízlivě nebo nepříjemně. Faktem ovšem je, že agresivita vůči ostatním bývá u marihuany popisována velmi ojediněle. Vše však samozřejmě ovlivňuje charakter osobnosti a zároveň citlivost vůči jejím účinkům.

Častějším jevem, se kterým jsem se v rámci terapie s rodinami či jednotlivci setkával, byl nárůst agresivity (a obecně změny chování, nálady, impulzivity...) spíše ve chvíli, kdy se konzument marihuany stával na dané substanci závislý (a začal pozvolna splňovat tato kritéria) a současně byl daleko od jakékoliv sebereflexe. V takové chvíli se většinou začaly výrazně zhoršovat vztahy s blízkými (nejprve s rodinou) a jakákoliv kritika (např. že dotyčný užívá příliš, že danou látku přestává mít pod kontrolou, že se mění atd.) vyvolávala bouři nevole a slovní agrese vůči nejbližším.

Z toho, co popisujete (kamarádka hulí 2 roky a navíc dost frekventovaně), by nebylo příliš divné, pokud by její chování začalo být přece jen o něco víc "zvláštní". Vše by zřejmě také mohlo ještě více negativně ovlivňovat např. případné hulení silné THC potentní marihuany, která má na organismus (a duševní stav) mnohem horší dopad, viz např. tento text. A ve finále pochopitelně také není možné zcela vyloučit, že jste i Vy sama "pod vlivem" mohla vnímat realitu přece jen trochu jinak.

Každopádně by stálo za to s kamarádkou vše v klidu probrat a říct jí, že o ní máte starost.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality