Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Metamfetamin a otěhotnění

26.2.2018

Dotaz

Dobrý den, měla bych dotaz. Ještě před půl rokem jsem byla závislá na methamphetaminu, z této závislosti mě dostal můj přítel. V pubertě mi gynekolog zjistil hormonální poruchu(2 měsíce mi vynechala menstruace). Zajímalo by mě, zda to, že jsem tuto látku užívala může mít nějaký vliv na možné otěhotnění v budoucnu a zda to může ovlivnit i to že můj přítel užívá už 2 roky extáze. Díky za odpověď.

31696
 

Odpověď

Dobrý den Aneto,

je dobře, že jste se rozhodla ukončit užívání pervitinu a že se Vám daří už půl roku nebrat. Životní styl spojený s braním pervitinu vyvíjí na organismus extrémní zátěž, bývá narušován spánek, nabourává se pitný a stravovací režim a to vše může mít vliv na narušení menstruačního cyklu a tím pádem i na možné otěhotnění. Vliv na to má opomíjení základních potřeb vlastního těla při dlouhodobější a frekventovanější konzumaci. Roli pak hraje hlavně to, jak moc je tělo z pervitinu "zhuntované" a jak rychle se dokáže dát dokupy.

Pokud se přímo ptáte na situaci po půl roce abstinence, tak je možné napsat, že by pervitin na otěhotnění už neměl mít vliv. Viz citace Velké knihy o mateřství, která k tomu uvádí: Alespoň půl roku před početím by se budoucí matka měla snažit o dodržování zásad zdravého životního stylu. K němu patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, zdravá strava bez přejídání se, dostatek neslazených tekutin, pravidelný spánek a relaxace." Tělo by po této době mělo být v mnohem lepší zdravotní kondici (vše samozřejmě může být individuální) a tím pádem i potenciálně připravené k možnému otěhotnění. Berte však také v potaz, že nejsme lékaři a nespecializujeme se přímo na danou oblast, takže bych doporučoval detailnější otázky probrat přímo s Vaším lékařem/gynekologem (anebo napsat do této lékařské poradny) a především před plánovaným otěhotněním podstoupit základní lékařská vyšetření a ověřit, jestli bude mít vliv hormonální porucha, o které píšete, při případném otěhotnění.

Pokud muž užívá či experimentuje s drogami, tak může být narušena tvorba spermií, jejich kvalita anebo pohyblivost, což by mohlo přinést problémy s otěhotněním. Zatím nebyl prokázán žádný vliv na vývoj plodu, pokud je uživatelem extáze muž, který ženu oplodní.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality