Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, náhrada

11.3.2018

Dotaz

Krásnou neděli, jste jediná poradna, která mi je velice sympatická. Je mi za strašnou chvilku 16 let a od konce srpna 2017 chodim do nejmenovaného klubu v Praze na DNB. Chodím čistá, nikdy jsem nic nevyzkoušela, až na trávu a alkohol. Muj nejlepší kamarád bere extáze, já se jim snažim vyhnout a on i teď přestává, ale já už jsem několik měsíců na vážkách... mám hroznou chuť to zkusit, ale uvědomuju si, že by to nemuselo dopadnout dobře, že bych do toho mohla spadnout, nebo přejít teba k pervitinu, nebo že bych si pokazila celou budoucnost. Hodně lidí kolem mě bere, někteří říkaj, že jenom kvůli energii a někdo zase, že je to hrozně baví a že to je skvělý. Nevim, co mám dělat, protože mě to láká furt víc a víc... chci se zeptat, je nějaká "náhražka"? co se týká třeba energie... Slyšela jsem, že čistý 100% kofein nahradí extázy, nebo několik redbullů, či dokonce mozkový nutrien. V jedný poradně mi odpověděli strašně hnusně a vůbec mi neporadili, proto zkouším Vás. Předem moc děkuji za odpověď. :-)

31680
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za slova uznání a za to, že píšete. Jsme rádi, že na sebe dáváte pozor a že do experimentů s psychoaktivními látkami nejdete po hlavě a důkladně zvažujete možná rizika. Pohledem našich dlouholetých zkušeností (např. i v rámci poskytování harm reduction informací na párty scéně) s Vámi souhlasím v tom, že nebezpečí potenciálního průšvihu hrozí, a to obzvlášť v takto mladém věku, kdy se nervová soustava stále vyvíjí a její ovlivnění extází a obdobnými látkami může být o několik stupňů nevyzpytatelnější (viz tyto naše informace) oproti užití v dospělosti.

Co se týče Vaší otázky, určitá forma náhrady za stimulační látky typu MDMA (extáze) pohledem zvýšené energie by hypoteticky mohl být kofein. Je u něj ovšem riziko předávkování, které může být velmi nepříjemné a projevovat se takto (viz článek). Stejně tak vícero energetických drinků (jako je třeba red bull) zřejmě nebude pro organismus zcela bez vedlejších účinků (navíc za tolik cukru by Vás slinivka příliš nepochválila). Mozkové nutrienty neboli smart drugs se prozatím jeví jako určitá možnost, jak si s energií vypomoci, na druhou stranu je ale dobré vzít v potaz, že větší množství dlouhodobějších studií na dané téma není (viz tento odkaz) a je otázkou, jestli je na čase spolehlivě zobecňovat. Osobně mne na závěr napadá varianta využití silnějšího zeleného čaje (např. vietnamského), který má více či méně aktivizující účinky (dle dávkování a citlivosti konzumenta).

Ať už se do budoucna rozhodnete jakkoliv, tak se vyplatí i nadále sbírat co možná nejvíce objektivních informací, dát si dohromady pro a proti, nadále vše důkladně zvažovat a být maximálně obezřetná.

Zdraví Vás poradna EXTC.

PS: Mimochodem vše je možné také probrat na některých akcích také přímo s našimi kolegy z projektů typu Hard & Smart.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality