Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Drogy, riziko závislosti

20.3.2018

Dotaz

Dobrý den, zajímalo by mě jestli existují drogy, které by byli rizika závislosti. Znám látky a byliny jako Kratom, Kaana, Lví ucho a podobně, ale zajímalo by mě zda existují ještě nějaké, nejlépe ne syntetické. Samozřejmě,i přesto, že Kratom nebyl nikdy pořádně zkouman, vím, že je to opiát, takže lehká závislost je rizikem(nezkousel jsem ), ale silné odrůdy Kratomubycj viděl jako skvělou náhradu za heroin při detoxu. Není ani zdaleka tak silný. Díky za odpověď Rob !!:)

31664
 

Odpověď

Dobrý den Robe,

děkujeme za dotaz. Bohužel Vám z první věty asi vypadlo nějaké slovo, proto nevím, na co přesně se ptáte. Pokud otázka měla znít, zda existují nějaké drogy bez rizika závislosti, pokusím se odpovědět. Termín droga v Českém jazyce nyní nejčastěji označuje nelegální psychoaktivní látky, ačkoli jeho původní význam označoval spíše léčiva.

Zároveň je velmi těžké definovat závislost jako takovou, protože existují i nelátkové závislosti, závislé mohou být mezilidské vztahy, závislost si člověk může vybudovat i na rituálu, sportu, sexu či jídle. Závislostní potenciál má tak téměř všechno, co člověku přináší uspokojení potřeb, radost, slast či jiný příjemný prožitek. Každý člověk je zároveň jinak citlivý vůči vybudování závislosti (geneticky, výchovou, duševní rovnováhou, spiritualitou atd.) a proto si myslím, že tyto věci nejdou oddělovat. Nějaká látka či byliny, které uvádíte, tak někomu můžou jednu závislost nahradit jinou, stejně jako si na nich někdo může vybudovat závislost ať už ve spojení s rituálem nebo okolnostmi, které příprava, užití a intoxikace přináší. Někomu se to zároveň přihodit nemusí. Je to vlastně o lidech, o jejich přístupu k drogám, kontextu užívání a u závislosti i hodně na tom, proč je droga užívána (co má přinést, čemu pomoci, co nahradit, co otupit). Zároveň méné známé látky a byliny mají to riziko, že není mezi uživateli "obecně" známé bezpečné množství ani vhodné dávkování a i účinky mohou být velmi nevyzpytatelné, protože co někomu může sedět, s jiným může zamávat.

I přírodní drogy mají závislostní potenciál, záleží jak jsou užívány a za jakým účelem. Léčebným účelům některých psychedelik se věnuje CZEPS, která má na stránkách informace o několika výzkumech a má i vlastní poradnu, kam lze také napsat. Další informace lze nalézt na stránkách Erowidu. Naše poradna se věnuje totiž spíše těm nelegálním drogám.

Snad jsem Vám odpověděla. Pokud Vaše otázka měla znít jinak, můžete ji zkusit vložit doplněnou znovu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality