Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Léčebný potenciál MDMA

23.3.2018

Dotaz

Dobrý den , Zajímaly by mě pozitivní účinky mdma,při rozumném užívání 1 za měsíc. Negativní vedlejší účinky se probírají stále. Myslím tím vliv na stres,postraumatické poruchy, panicke ataky, deprese, alkoholismus. Mám vyzkoušeno že v tomto užívání 1x za měsíc, opadla chuť na alkohol, zlepšila se psychická vyrovnanost, když to srovnám s uživaním alkoholu, kde kocovina rovnal se pocit že člověk umírá,deprese,úzkosti několik dní je tohle lepší, samozřejmě nic se nemá přehánět, nikde jsem nenalezl to že v tomhle dlouhodobým užívání by to mělo negativní účinek na mozek.Jediný problém že člověk neví 100% co koupí.diky

31658
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. V češtině se akademické a výzkumné články na téma léčebného potenciálu užívání MDMA příliš najít nedají. V médiích loni v září proběhl tento článek, který však není odborný. Pokud by Vás téma zajímalo, můžete si zkusit přečíst tyto nebo tyto odborné anglické články nebo na stejné stránce zkusit vyhledávat podle klíčových slov, která Vás zajímají.

Je však potřeba říci, že nejsou zatím k dispozici klinické studie a účinek MDMA se nedá snadno zobecňovat. Někomu může s depresí pomoci a někomu ji ještě prohloubit. Je na každém, jak se k tomu postaví a jak vyhodnotí rizika podle znalosti sebe sama, přičemž je vhodné vzít v potaz, že ve hře může být stále poměrně mnoho hůře odhadnutelných proměnných. Nejen toho, který správně zmiňujete, tedy riziko různých příměsí či zcela jiných látek v extázi, ale mj. také silný vliv tzv. setu a settingu atp. Vždy je také pohledem přístupu harm reduction (snižování rizik) třeba dodržovat dostatečné odstupy (aby se vyrovnala hladina neuropřenašečů v mozku) a pokud chce někdo využít MDMA léčebně, měl by celý proces být pod dohledem ošetřujícího lékaře/psychiatra, který je této metodě nakloněn.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality