Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC, kdy mohu řídit?

24.3.2018

Dotaz

Zdravím měl bych dotaz týká se to marihuany za volantem je mi 18 let výška 180 váha 72 do nedávná jsem kouřil marihuanu každým dnem ale jelikož mám teď papíry tak už 14 jsem to dost omezil nekouřil jsem trávu už asi 4-5 dní před předposledním kouřením pak jsem si dal takzvaně kybl (gravity bong) z hodně slabé marihuany potom jsem asi 5 dní měl zase úplně pauzu a včera večer jsem si dal3 skleněnky něco v rozmezí 22 hodina 23 a potom 15 minut po půlnoci nebylo to nic silného tvářil se ten dotyčný vzorek jako obyčejný Venek potom jsem šel spát tak by mě zajímalo za jak dlouho by bylo dobré zase usednout za volant ?

31654
 

Odpověď

Dobrý den,

přesnou dobu detekce prakticky není možné uvést, jelikož faktorů, které vše ovlivňují je opravdu mnoho (viz tento náš text).  Alespoň obecněji lze konstatovat, že marihuana je standardně zachytitelná pomocí slinných testů Drugwipe+, které nejčastěji využívá PČR okolo 12 - 48 hodin. U chronických a pravidelných kuřáků to však může být i déle, klidně okolo 5 - 7 i více dnů. Proto se ve Vašem případě a při přece jen stále frekventovanějším užívání marihuany může vyplatit nekouřit co možná nejdéle, klidně i zmíněných 48 hodin a více.

Dále je třeba dovysvětlit, že tzv. orientační ("lízací") testy nejsou 100 procentně spolehlivé a nedokáží rozlišit tzv. aktivní a pasivní metabolity THC (a jejich množství). Občasně proto vychází falešně pozitivně i po mnoha dnech od nekouření či naopak falešně negativně. Spolehlivý výsledek tak dokáže určit pouze a jen toxikologický krevní test v nemocnici, v rámci něhož by u většiny konzumentů (opět) po cca 12 - 48 hodinách neměly být detekovány aktivní metabolity THC (anebo by měly již být pod TOUTO povolenou hladinou, čímž se na ně následně nenahlíží jako na ovlivněné psychoaktivní látkou). Z našeho pohledu ale opět může být bezpečnější dodržet alespoň uvedené dva dny od posledního kouření.

Co mne závěrem ještě napadá, je varianta zakoupení orientačních drogových testů typu Drugwipe (v lékárně či na internetu), s nimiž se můžete v případě nejistoty sám a raději opakovaně otestovat a zjistit, jak na tom jste.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality