Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, stavy úzkosti

25.3.2018

Dotaz

Dobrý , chcem sa zveriť , zároveň aj opýtať, Včera som užila extázu (polku tabletky) na akcii. Bolo to druhý x čo som užila. Všetko bolo fajn až na to že,keď mi prišli stavy začal ma zožierať ten istý pocit , ktorý som prežívala prvý x keď som to užila.Lenže bol oveľa intenzívnejší. Bola to neskutočná úzkosť , veľmi neznesiteľný a nepríjemný pocit, ktorý u mňa pretrvával až dokým droga prestala účinkovať. Neposednosť , ale zároveň nechuť robiť niečo, absolútny nezáujem o hudbu a tanec. Takže sa chcem opýtať, čím to môže byť?.. Moji kamaráti majú úplne normálne stavy, tak si neviem vysvetliť čo také zlé dané látky v mojom mozgu dokážu spraviť. Dáva mi to veľkého 'chrobáka' do hlavy, tak som sa chcela obrátiť jedine na Vás. ps. nekombinovala som extázu so žiadnymi inými drogami.

31652
 

Odpověď

Dobrý den Danielo,

děkujeme za oslovení naší poradny. To, co popisujete není popravdě řečeno až tak neobvyklé a v rámci naší práce v poradně a na party scéně, jsme se s obdobnými příběhy setkávali celkem často.

Jedna z hlavních teorií proč se toto děje souvisí s tím, že každý mozek/nervová soustava má přece jen své specifické "zapojení a propojení" a také individuální citlivost (jinými slovy by se vše dalo popsat i výrazem nevědomí s různými "zasunutými" obsahy v něm). Proto se stává, že kde u jednoho standardně dochází po užití drogy k euforii, u jiného může přicházet velmi nepříjemný stav, úzkost, panika atd. Nutno podotknout, že se na takovouto psychosomatickou odezvu těla dá nahlížet i z druhé strany a sice, že takovýto "brain setting" může do budoucna chránit před (více čí méně) rizikovým či opakovaným užíváním psychoaktivních látek a může tak být v lecčems darem, nežli komplikací.

Mám-li na závěr zmínit ještě další možné varianty, tak by vše mohlo být ovlivněno např. také tzv. setem a settingem, různou kvalitou či silou užité subtance (i na první pohled stejná tableta extáze může mít zcela jiný obsah psychoaktivní látky) anebo kombinací zmíněného.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality