Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak na to přijít?

1.4.2018

Dotaz

Dobry den,mam hodne velkou jobovku a potrebuju poradit..k veci:Pritel bral 2roky pervitin,snupanim.Jsme spolu pul roku a mam podezreni jestli zase zacal nebo ne,ale problem je to,ze ma spatnou stitnou zlazu,leky na to spise nebere nez bere,takze to jde na nem tezko poznat.Rano chodi jako muza,staci mu dat si energetak nebo pivo a je jako vymeneny.Nechodi nijak vykroucene.Zeptam se vas muze marihuana utlumit najezd pervitinu?Je kolikrat nervni,poti se a z toho uplne v klidu.Cetla jsem ze lidi se spatnou stitnou zlazou jsou kolikrat prirovnavany k narkomanum jelikoz to ma stejne priznaky..Testy na pervitin v moci ma pokazde negativni.Jak jinak na to prijit?Testu se jde kdykoliv podrobit,samozrejme si stoji za tim ze pervitin nebere.Predem dekuji za odpoved.

31640
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Půjdu rovnou k první otázce, zda-li by mohla marihuana utlumit nájezd pervitinu. Potíž je v tom, že podobné mixy (viz pervitin a následně marihuana) se mohou projevovat u každého odlišně. Vše je tedy velmi individuální dle citlivosti nervové soustavy a dalších faktorů. Na druhou stranu ovšem mohu napsat, že je možné, aby marihuana po pervitinovém tahu uživatele uvolnila a zpomalila.

Rozumím tomu, že zjištění, zdali partner není uživatelem pervitinu může být důležité a legitimní. Co vnímám jako zásadní, je především otázka důvěry mezi vámi a zde se obávám, že testy mohou mít i zcela opačný efekt, ve smyslu jejího pozvolného narušování, viz tento text našich kolegů. Zároveň pak je třeba dodat, že orientační drogové testy někdy nemusí být 100% spolehlivé. Přesné jsou jen ty laboratorní toxikologické, případně toxikologická analýza vlasů, která detekuje případné užívání psychoaktivních látek i několik měsíců zpětně. Ačkoli opakované orientační testování s negativním výsledkem a trvající ochota nechat se testovat i nadále působí tak, že Váš partner nemá obavy, že by test mohl vyjít pozitivní.

U Vaší otázky "jak na to přijít" je přece jen každá rada drahá, obzvláště pokud má přítel potíže se štítnou žlázou, jejichž projevy mohou být v lecčems opravdu podobné, jako užití psychoaktivní látky (a např. takzvaný dojezd), viz tyto informace. Osobně mám trochu obavy, že se dále nedostanete bez snahy o otevřený, upřímený a konstruktivní rozhovor a v neposlední řadě i bez poctivého odpovězení si na otázku, jak se stalo, že příteli nevěříte, zda-li zasahuje tato nedůvěra i mimo oblast podezření na braní pervitinu, co potřebujete u sebe (a u něj) začít měnit, aby ve vztahu důvěra byla atd.

Na závěr mne napadá, že vše můžete detailněji probrat i přímo s našimi kolegy z Terapeutického centra, třeba v rozhovoru s nimi najdete jasnější odpověď na Vaše dotazy.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality