Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Výkyvy nálad,deprese

2.4.2018

Dotaz

Dobry den, v 15 letech jsem poprve okusil pervitin. Bral jsem víkendové, ale pozdeji se stal soucasti meho kazdodenniho života. Casto se stavalo, ze jsem kombinoval vice ruznych drog i s alkoholem, vetsinou nekolik dni v kuse s kratkymi prestavkami na spanek. Vydrzelo mi to pul roku, pak jsem byl na leceni se zhruba 3 mesicni abstinenci. Od te doby jsem si dal jeste dvakrát na party a pak uz nikdy. Po nekolika měsících intenzivniho koureni marihuany, jsem se zbavil zavislosti. A postupem casu jsem se rozhodl, ze prestanu s travou i s kouřením. Zacal jsem trochu sportovat a celkove zahajil poměrně zdravy zivotni styl. Uz je tomu rok od me posledni čáry a vim ze se muj život kompletně změnil. Pouze na občasné stavy, které mívám a je to prave duvod proc píšu sem. Téměř periodicky se opakujici obdobi depresí a úzkosti, přičemž ani fyzicky mi nebyva dobře. Nemohu se na nic soustredit a pripomina mi to dobu, kdy jsem byl na drogach. Dokonce i svym vzhledem tak působím, jako bych v teto dobe byl nekdo jiný. A jindy je mi naopak dobře a pripadam si v pohodě. Prichazi to z niceho nic. Tak me napadlo, jestli to dokazete nejak pojmenovat, jestli je to nejaka faze abstinencnich příznaků a jestli to nekdy uplne zmizí. Kazdopadne vim, ze jsem z toho nejhorsiho uz venku. Dekuji predem za odpověď.

31639
 

Odpověď

Dobrý den Dominiku,

díky za dotaz. Jsme moc rádi, že jste se rozhodl takto výrazně změnit Váš život a že se Vám daří pervitin a ostatní látky neužívat. Co se týče otázky a pojmenování toho, co se Vám děje, upřímně řečeno, nerad takto na dálku přes internet odhaduji (resp. diagnostikuji), o co by se mohlo jednat. V rámci své terapeutické praxe to mám vlastně dost stejně. Mohu Vás však ubezpečit, že se nejedná o fázi abstinenčních příznaků, ta je řádově ve dnech (max. týdnech) od poslední konzumace.

Za sebe mohu alespoň napsat, že střídání období s lepší a horší náladou je v podstatě zcela normální, záleží ovšem na tom o jak výrazný propad nálady se ve finále jedná a jak dlouho trvá. U mladých lidí mohou výkyvy nálad také souviset s dospíváním a změnami hladiny hormonů. Pokud člověk však nemůže vstát vlivem deprese z postele, vše vidí v černých barvách a má např. tyto příznaky a takovýto duševní stav zůstává déle než 14 dnů, tak je vhodné zbystřit a začít jej nějak řešit. Třeba navštívením psychologa/terapeuta a pokusem se na vše trochu podrobněji společně s ním podívat.

Na závěr mne ještě napadají dvě úvahy a sice, že delší konzumace pervitinu přece jen může solidně rozhodit nervovou soustavu a její funkce a může tak trvat i rok a déle, než se vše opět pozvolna stabilizuje. Anebo, nepříjemné duševní stavy (deprese a úzkost) někdy mohou hrát roli v počátcích braní drog a jedná se tak o určitou formu (extrémně rizikovou) sebemedikace (vlastního zaléčení). Jinými slovy se zde může hodit otázka, jestli jste např. podobnými stavy již netrpěl předtím. V takovém případě by mohlo být ještě o něco víc smysluplné vše probrat s odborníkem.

S pozdravem poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality