Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana v jídle a hrozný stav

17.4.2018

Dotaz

Dobrý den Před 4dny jsem zažil velmi silný psycho zážitek s marihuanou. S Kamarady jsem snědl velké množství konopných koláčků.Stav byl z počátku přijěmný. bohužel pak následovalo peklo. Kamaradi toho neměli tolik co já a byli celkekm Ok. Já měl však hrozný stav že jsem mimo realitu atd. Pozvracel jsem se a měl jsem hrozný strach. Vím že tento stav zažilo spoustu lidí. Bohužel jsem se se druhý den probudil a přišlo jako bych se z toho uplně nedostal. Už je to 4den co se citím hrozně jako bych nebyl přímo v realitě. Včera mě dokonce popadla hrozná deprese a uzkost. V noci se probouzím a mám depresi že to neskončí. Je to jakobych měl neustále zalehlé uši a nebyl přitomen. Jsem však schopen normálně fungovat. Vím že mozek je nepředvidatelný a potřebuje nějaký čas na regeneraci. Bojím se však že jsem se dostal do stavu “derealizace” co jsem si vyhledal na internetu. Mám také strach že jsem si to v sugeroval a propadnu tomu. Budu vám moc vděčný za odpověd děkuji.

31616
 

Odpověď

Dobrý den Honzo,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete silný a nepříjemný zážitek po konzumaci marihuany v jídle, po kterém stále pociťujete dozvuky. Podle Vašeho popisu to zní, jako byste se předávkoval. Bohužel konzumace THC v jídle toto riziko s sebou často nese, protože množství THC, co se dostane z trávícího traktu do krve už většinou nejde včas ovlivnit a zastavit. Obdobné stavy pak standardně trvají i několik dní. Emočně a psychicky se takový zážitek může zpracovávat ještě déle.

Máte pravdu, že mozek potřebuje po takovém vychýlení z rovnováhy čas na regeneraci. Někomu podobný zážitek nebo dlouhodobé užívání marihuany či jiných psychoaktivních látek může spustit depersonalizaci nebo derealizaci, s obojím se však dá něco dělat a oboje po čase většinou odeznívá. Tomu můžete i vy aktivně napomoci, například na těchto stránkách je několik platných rad, které depersonalizaci snižují.

Zároveň může být platná i Vaše druhá hypotéza, že si derealizaci vsugerujete, protože se opravdu stává, že když člověk na sobě pozoruje některé příznaky, může si je vyvolat. Pokud stále pociťujete negativní pocity nebo si jen chtete ověřit, že jste v pořádku, určitě by stálo za to obrátit se na obvodního lékaře, kde můžete absolvovat běžná vyšetření a který Vás může nasměrovat dál ke specialistovi, který Vás vyšetří a naplánuje další postup či případnou léčbu.

Náročným zážitkům po užití drog se věnuje Czeps, má několik doporučení a síť odborníků, kteří dokáží pomoci tuto náročnou zkušenost zpracovat, aby neměla negativní důsledky (velká část jich působí bezplatně v Praze). Další variantu by mohla představovat např. Klinika adiktologie, kam je možné se bezplatně objednat na konzultaci.

Přejeme, ať je Vám brzy lépe!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality