Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Návrat k pervitinu

23.4.2018

Dotaz

Zdravím a předem děkuji za jakoukoliv pomoc. Je mi 27 let, v práci jsem na vyšším postu a různé existenční, vztahové a pracovní problémy (stres jako takový) mě přivedli zpátky k pervitinu. Předtím jsem bral s přestávkami 7 let, 5 a půlroku jsem byl čistej. Před tři dny jsem si ale vzal (dle mě) hodně přehnanou dávku, asi 8-9 "čár" a přibližně čtyřikrát jsem to kouřil z plechu. Nespal jsem dva dny, teď mi slábnou dojezdy. Zkušenost z abstinence už mám, i když značně zastaralou. Uvědomuji si, že takhle nelze žít a nechci stratit svůj sociální status, ani svou lidskost, kvůli pitomosti, jakou jsou drogy. Proto Vás žádám o dlohodobější radu, jak mám se svými depresi naložit a jak je řešit. Chvíli jsem kouřil hašiš, ale mám pocot, že mé deprese jen zhoršoval, i když fyzické účinky pervitinu naopak tlumil. Přemýšlel jsem o hospitalizaci, jelikož jsem dobu abstinence výrazně narušil hned prvním "tripem" (profetovaných pět dní, pak nárazově obrovské dávky). Nevím si rady a nechci zkončit s prací, ale ani jako troska, která dokáže jen "fičet". Prosím proto o konkrétnou radu, co se týče současných stavú, i dlouhodobý řešení. O vztah už jsem přišel definitivně,chcípnout ale nechci. Děkuji Vám, že se o nás slabší staráte. S pozdravem Alex

31601
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz a důvěru. Je dobře, že si pro sebe hledáte pomoc, když cítíte, že se Vám současný stav začíná vymykat z rukou. Stejně tak může být důležité, že již máte zkušenost s abstinencí a že si uvědomujete i věci, co jsou pro Vás podstatné. Tedy nepřijít o práci, o svůj sociální status a o budoucnost, že nechcete skončit jako troska a jen fičet. Tohle nastavení mi přijde pro další kroky jako zásadní.

Nyní máte před sebou různé možnosti. Jako první většinou lidé zkouší přestat vlastními silami (viz např. svépomocné příručky a publikace). K tomu je dobré mít oporu, ať už mezi blízkými nebo mezi pomáhajícícmi profesionály (například v podobě terapie). V Kladně bohužel mnoho služeb není, je zde Centrum drogové prevence a krizové pomoci, které nabízí ambulantní poradenství pro osoby ohrožené závislostí (Kročehlavská 49), převážně se ale věnují mládeži. Jinak se nabízí dojíždění do Prahy, například v Sananimu funguje adiktologická ambulance, kde byste mohl řešit téma depresí i přestávání.

Pokud by to vlastními silami nešlo, tak v Praze existuje ambulantní léčba na 4 měsíce, výhodou je, že máte volné víkendy a můžete bydlet i nadále ve svém prostředí a do léčby dojíždět. Další variantou je klasická hospitalizace, ať už krátkodobá v některé z psychiatrických léčeben (obvykle na 3 měsíce), nebo delší v terapeutické komunitě. Ty můžete hledat například na Mapě pomoci nebo se informovat telefonicky či osobně v některé pražské drogové službě, kde Vás mohou dále nasměrovat, podle Vašich potřeb. Ještě mě napadá, že nově teď v Červeném dvoře funguje program 3D (detox spojený s léčbou a terapí, kde si dobu a formu modeluje sám klient, což většinou vyhovuje právě pracujícím), jsou tam však dlouhé čekací doby (3 - 4 měsíce, ale někdy se zadaří rychleji).

Držíme palce!

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality