Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a hubnutí

24.4.2018

Dotaz

Dobrý den, je možné po dávce pervitinu cvičit s cílem zhubnout pár kilo? Slyšela jsem, že se po pervitinu dostaví i nechutenství k jídlu. Proto mě napadlo, že zkusit cvičit, by mohlo zrychlit hubnutí. Je to reálné? Samozřejmě je mi jasné, že bych musela dodržovat pitný režim a dávat si pauzy, protože droga zvyšuje rychlost krevního oběhu a je to obrovská zátěž na srdce. Proto by se nejednalo o kardio, ale spíš posilování svalstva. Děkuji.

31598
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Téma užívání pervitinu za účelem hubnutí se v naší poradně již několikrát objevilo, na starší dotazy se můžete podívat např. ZDE.

Z toho, co píšete, mám představu, že se snažíte najít co nejjednodušší způsob zhubnutí. Mám ovšem potřebu k tomu dodat, že cesta k dlouhodobé tělesné změně obvykle nevede skrze takto nárazová a jednorázová řešení (ať už jsou to léky na hubnutí, hladovky či užívání drog). Napadá mne také, jaké další možnosti jste v minulosti vyzkoušela a zda opravdu potřebujete radikálně zhubnout nebo zformovat tělo nebo jde jen o Vaše subjektivní vnímání sebe sama a vztah k sobě. V kontextu hubnutí pomocí užívání stimulačních látek či léků je navíc důležité zmínit, že takto nabytá změna není bez dlouhodobé změny stravování a péče o sebe ve formě sportu a cvičení trvale udržitelná. Hrozí zde kromě poškození zdraví i rychlý jo-jo efekt. V případě pervitinu je zároveň zásadní jeho vysoký závislostní potenciál (a není zde příliš podstatné jestli užijete nitrožilně či jiným způsobem) a tedy možný rozvoj závislosti a návazných problémů.

Z tohoto hlediska vnímám pokus o hubnutí prostřednictím pervitinu a následného hladovění jako potenciálně velmi rizikový. Existují mnohem méně drastické způsoby, které zahrnují dlouhodobou úpravu stravy a také zařazení správného cvičení mířícího k formování těla. V této oblasti je běžné, zvláště pokud se člověk již pokoušel sám bez dosažení kýženého výsledku, obrátit se na odborníky na tuto oblast. Ve svém okolí jistě najdete například výživového poradce, osobního trenéra ve fitnesscentru nebo lze spoustu informací nalézt na internetu na různých blozích zaměřených na zdravé stravovací návyky a cvičení. Souvisí s tím také práce na sobě a na vnímání svého těla, k čemuž je často velmi přínosné, někdy nevyhnutelné, vyhledat odbornou pomoc v podobě psychologa/terapeuta, který s Vámi na tomto tématu může pracovat.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality