Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, metamfetamin, testy

29.4.2018

Dotaz

Zdravím, chtěl bych se zeptat.jsem pravidelně aspoň 1-2 denně kouřil marihuanu. Od 25.4 Ten den ráno to bylo naposledy, od ty doby nic.. 26.4 jsem měl přezkoušení na řidičský průkaz. Jak dlouho to mužu mít v sobě? Zakoupil jsem si test na drogy z moči..četl jsem že 2-3dny ale při delším užívání 2-3tydny... Měl bych si koupit i na sliny? Prodávajici mi říkala že je to spolehlive. Duvod vzali mi řidičský průkaz skrz marihuanu, tak bych si byl jistější že můžu bez stresu normálně jezdit aniž bych myslel jestli mě zastaví a nalizu.. 14 dny zpět jsem zkusil amfetamin ale dočetl jsem se ze to drží 2-3 dny člověku kterej to nebere pravidelně.. Děkuji za odpověď

31594
 

Odpověď

Dobrý den,

u marihuany přesnou dobu detekce bohužel není možné uvést, jelikož faktorů, které vše ovlivňují je opravdu mnoho (viz tento text).  Alespoň obecněji lze konstatovat, že marihuana je standardně zachytitelná pomocí testů z moči po dobu, kterou uvádíte, někdy i déle (viz tato naše tabulka). U slinných testů, viz např. Drugwipe+ pak okolo 12 - 48 hodin. U chronických a pravidelných kuřáků to však může být i déle, klidně okolo 5 - 7 i více dnů. Proto se ve Vašem případě vyplatí počítat s delším časovým horizontem.

Dále je třeba dovysvětlit, že tzv. orientační ("lízací") testy nejsou 100% spolehlivé a nedokáží rozlišit tzv. aktivní a pasivní metabolity THC (a jejich množství). Občas proto vychází falešně pozitivně i po mnoha dnech od nekouření či naopak falešně negativně. Spolehlivý výsledek zaručuje pouze toxikologický krevní test v nemocnici, v rámci něhož by u většiny konzumentů (opět) po cca 12 - 48 hodinách neměly být detekovány aktivní metabolity THC (anebo by měly již být pod TOUTO povolenou hladinou, čímž se na ně následně nahlíží jako na neovlivněné psychoaktivní látkou). Z našeho pohledu ale opět může být bezpečnější dodržet alespoň uvedené dva dny od posledního kouření - pro rozbor krve. Pro orientační slinné testy nebo testy z moči déle.

U metamfetaminu je přibližná doba detekce okolo 1 - 3 dnů (u testů ze slin) a 3 - 5 dnů (u testů z moči). Více informací se můžete dočíst v rámci našeho fulltextu, kde jde různá témata vyhledávat podle klíčových slov.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality