Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, testy

2.5.2018

Dotaz

Dobrý den jsem máma 17 dcery . dcera se začla stykat s partou kde se hulí tráva a ja mam obavy že začla taky. jak poznám že kouřila trávu a jde si zakoupit domací test pro kontrolu požití ? a pokud bych chtěla test na drogy udělat u lekáře plati se za to? předem děkuji za odpověd.

31591
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete, že máte obavu jestli Vaše dcera nezačala v partě kouřit marihuanu. Je pochopitelné, že o ni máte strach a snažíte se ji ochránit.

Co se týče toho, jak poznat, zda dcera trávu kouřila, někdy lze pozorovat typické fyzické či psychické projevy, například změněné chování a náladu (více viz účinky popsané v našem textu zde). Existují také volně prodejné testy v lékárně či na internetu, které zjišťují přítomnost THC (účinná látka marihuany) v moči či ve slinách. Problém těchto orientačních testů je, že nejsou příliš spolehlivé a mohou vycházet jak falešně negativně tak falešně pozitivně. Jediný způsob, jak získat spolehlivý výsledek, je podstoupit toxikologické vyšetření v nemocnici, které se však platí.

Je také na místě otázka, jakou informaci Vám testování dcery přinese a jak s ní budete dále nakládat. Hrozí zde zejména ztráta vzájemné důvěry a narušení vztahu. Obecně se v naší poradně díváme na testování dětí doma či ve škole spíše jako na ne příliš vhodnou variantu, jak problém řešit. Z našeho pohledu je vhodnější cestou důvěrný rozhovor, v rámci kterého můžete celou situaci probrat, sdělit dceři svůj názor na kouření marihuany a vyjasnit si pravidla, jak společně fungovat v rámci rodiny. Test pak může být doplňkem pro ověření, zda dcera dodržuje domluvená pravidla. Celý postup můžete také konzultovat a naplánovat společně s odborníky (například Terapeutické centrum Renarkon v Ostravě).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality