Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pomoc pro přítelkyni po vysazení pervitinu

15.5.2018

Dotaz

Dobry den, moje pritelkyna brala 9 let pervitin od svych 20ti let. Nejcastejsi uzivani bylo kourenim. Pred tremi mesici sme se rozhodli s tim prestat a kupodivu abstinuje 3 mesice. Problem je v tom ze to doted probihalo docela v pohode, ale ted ji to zacina fakt chybet, ztraci chut do zivota. Zajimalo by me za jak dlouho to odezni a zdali by ste nevedeli o nejakych naucnych videich co ukazujou do podrobna co se deje a bude dit s mozkem v abstinenci dekuji

31572
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Ztráta energie, chuti do života i neschopnost prožívat pozitivní emoce po vysazení pervitinu, je poměrně častá, obzvlášť po tak dlouhé době. Je to nejčastěji kvůli tomu, že tělo i mozek jely takzvaně "na dluh". Vydávaly velké množství energie, v mozku došlo k velkému výdeji serotoninu, noradrenalinu a dopaminu, bez jejich zpětného vychytávání. Ty pak delší dobu chybí, než se neurochemie v mozku a příslušná centra dají znovu do pořádku.

Naučné video, co se děje s mozkem v abstinenci, bohužel k dispozici nemáme. Můžete se podívat na video prezentaci, kde je popsáno, jak dochází k vyčerpání serotoninu a noradrenalinu, což může za úbytek pozitivních pocitů. Prezentace se posouvá kliknutím na puntíky pod ní.

Za jak dlouho to odezní je u každého jiné. Někdo mluví o tom, že se vracel do normálu rok, dva, někomu to trvá několik měsíců. Záleží zejména na neurochemii mozku. Proto se často vyplácí vyhledat pro sebe pomoc. Někomu v tomto období pomáhá spolupráce s odborníkem z drogových služeb, nejčastěji s terapeutem, který může tímto obdobím provést, vysvětlit, co se s ním děje a sdílet obtíže. Někdo zase překlene toto období krátkodobým nasazením antidepresiv, než se hladiny neuropřenašečů (zejména serotoninu a dopaminu) zase stabilizují. Odborná pomoc se vyplácí i z toho hlediska, že když je člověku mizerně, nejvíc hrozí, že se k droze vrátí.

V tomto období také často pomáhá i podpora někoho blízkého a to, že jste v tom nyní dva, může působit velmi podpůrně. Zároveň to ale v sobě může skýtat i riziko, například, že budete z potíží dříve "venku" a přítelkyně ještě bude "bojovat". Nejde proto vycházet pouze ze sebe, přestávání s pervitinem (a i jinými dorgami) je totiž velmi individuální.

Držíme palce.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality