Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a trvající nepříjemné stavy

19.5.2018

Dotaz

Dobry den, před 3 dny jsem si dala trávu. V den kdy jsem uzila marihuanu jsem dostala šok, hrozne špatne se mi dýchalo měla jsem pocit strachu, bušilo mi hrozne srdce, trvalo to asi tak 20 minut pak jsem se uklidnila a byla jsem v pohode, druhy den v pohode přes den mi nic nebylo až pak když jsem měla jit spat a jak jsem usinala tak jsem začala mít zase strach a začalo mi busit srdce....fakt nepříjemný pocit. Nikdy v životě se mi tohle nestalo a to jsem marihuanu měla už před rokem několikrát, takže jsem to vůbec nepochopila proč se mi tohle deje.. porad se mi vrací bušení srdce, strach z něčeho co ani nedokazu popsat..mám několik myšlenek v hlavě. Špatne se mi usina, protože na to myslím, chci být normální zase a proto na to tak myslím. Mám strach, ze už nikdy nebudu Ok. Když se vzbudim tak mi chvíli nic není a pak se mi to vrátí sice lehce, ale vrátí se mi to a já už nevím co dělat rada postoupim vše.. Mám strach i řídit auto a to hrozne miluji řízení. Mám pocit, ze to mám jen v hlavě, ale nejde se toho zbavit. Když jsem to rekla našim tak táta mi řekl, ze jednou v mladí taky zkusil trávu a ze měl takový pocit, a ze se mu to pak vracelo, ale zmizelo to... mám taky šanci, ze mi to zmizí? Ze to je jen strach který zmizí?

31569
 

Odpověď

Dobrý den Nikol,

díky za dotaz, je dobře, že píšete a snažíte se situaci řešit. Šance, že to zmizí, tu určitě je. Někdy se skutečně stává, že po užití marihuany i navzdory předchozím dobrým zkušenostem dostaví velmi nepříjemné pocity, které přetrvávají ještě nějakou dobu. Případně se po nějaké době vrací - u psychoaktivních látek se tomuto jevu říká "flashback" a nejedná se o nic neobvyklého.

To, co se Vám děje, může být způsobeno různě - silná marihuana s vysokým obsahem THC, psychické nastavení nebo okolnosti při užití apod. Marihuana má totiž potenciál působit silně na psychiku, to znamená, že je pak důležitý zejména "set a setting" (podobně jako u halucinogenů). A psychické potíže se mohou promítnout i fyzicky - jako ve Vašem případě bušení srdce, potíže s dýcháním.

Je tu tedy varianta, že postupem času bude vše slábnout a nakonec zmizí a bude se jednat jen o nepříjemnou epizodu. Těžko to ale odhadnout s nějakou jistotou, navíc přes internet. Pokud by se to však nezačalo alespoň pozvolna lepšit v době, kdy k Vám přijde tato odpověď, je na zvážení poradit se s někým dál. Může jít o odborníka z drogové oblasti (viz tato mapa pomoci), psychologa anebo lékaře, který by Vás mohl nasměrovat dál. Moc oceňuji, že jste se s tím, co se děje, svěřila rodičům. Bývá hodně důležité mít podporu někoho blízkého, je to dobrý předpoklad k tomu, aby se vše ubíralo dobrým směrem.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality