Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarád bere heroin

3.6.2018

Dotaz

Dobrý den, potřebuji dostat svého kamaráda z braní drog. Mám kamaráda, který bere heroin. Začalo to kvůli tomu, že se zamiloval do holky, která ho nechtěla, on se s ní přestal bavit a k tomu se všemi ostatními, kromě mne. Také má finanční problémy a prodává věci, aby měl na další dávku. Dříve mi slíbil, že půjde do léčebny, ale poté chytil zase depresi a teď o léčení zájem absolutně nemá a nemá chuť ani žít. Trpí depresemi, nespavostí, pije alkohol a bere drogy. Má pouze jednu kamarádku a to jsem já, moc ho z toho chci dostat, ale už netuším jak. Trvá to již necelý dva měsíce a je to čím dál tím horší. Budu ráda za jakoukoliv radu Předem děkuji za odpověď.

31555
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a oceňujeme, že chcete pomoci kamarádovi. I přes veškerou Vaši snahu bývá v podobných situacích většinou zásadní to, jestli chce, případně nechce přestat osoba, která psychoaktivní látky užívá. Je tedy fajn, když budete kamárádovi na blízku a budete o to jak mu je projevovat zájem a starost. Nicméně pokud má mít léčba nějaký smysl, tak by iniciativa měla přijít i z jeho strany.

Napadá mne, že mu prozatím můžete alespoň navrhnout a podpořit jej v tom, že jsou i jiné možnosti jak vyhledat odbornou pomoc, než jít do léčebny. Například pouze docházení na nějakou formu terapie, případně k lékaři/psychiatrovi. Pro vyhledávání odborné pomoci ve Vašem okolí, lze využít tuto Mapu pomoci.

Na úplný závěr bych chtěl ještě dodat, že může být důležité uvažovat o Vašich hranicích pomoci a že i Vy sama se můžete nejprve objednat k přímé konzultaci a promyslet další možné varianty jak postupovat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality