Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak z toho ven, pervitin

4.6.2018

Dotaz

Dobrý den, pervitin beru od 14ti let,měla jsem fóbii z lidí a tohle mi dost pomohlo.Tak do 20ti let jsem si dala jen příležitostně, v průměru 1 za 2 měsíce. Pak jsem měla pauzu asi 2 roky. A po přemlouvání přítele jsem si dala. Měla jsem zásady,Nebav se s lidmi co berou a nikdy si nekupuj!!! Od té doby jsem se docela rozjela a poslední 2roky jsem si ho začala kupovat kvůli práci a taky kvůli rozchodu s přítelem. Odešla jsem od něj, protože jsem měla podezření, že mě podvádí a taky se mi to potvrdilo. Během rozchodu se stal závislým a stala se se z něj zadlužená troska, která se snaží jakkoliv sehnat peníze na piko. Já se k němu vrátila, abych mu pomohla a naštěstí se z toho dostal a půl roku je čistý. Ale dost ho to změnilo a mě vyčerpalo. Jsem s ním od 15ti let a piko jsme brali stejně dlouho. Jenže on se z toho teď dostal a já se začínám bát, že se stanu závislá jako byl on. Nikdo, kromě přítele a pár nejbližších přátel o mě neví že beru nebo že sem brala a ani by to do mě nikdo neřekl.Ale teď už to neví nikdo a já lžu, že jsem čistá. Začínám se bát, že už to nemám pod kontrolou. Snažím se alespoň týden v měsíci nebrat, ale teď už jsem to nezvládla a dala si po 5ti dnech. Chtěla bych to někomu říct,ale nechci aby se na mě koukali jak na přítele a jemu to pro jeho klid říkat nechci. Tak prosím poraďte jak z toho ven? Do léčebny nechci, znám pár lidí co tam bylo a moc jim to nepomohlo. Děkuji za odpověď.

31552
 

Odpověď

Dobrý den Verčo,

děkuji za Váš dotaz a za důvěru. V prvé řadě bych chtěla ocenit, že se ve chvíli, kdy máte pocit nezvládání situace, snažíte najít cestu jak z toho ven a hledáte pomoc. Přestávání či snižování užívání drog je obvykle o poznání snazší právě s dostatečnou pomocí a podporou.

Co se týče konkrétních možností, píšete, že nechcete do léčebny. Existuje však celá řada dalších možností. Pro začátek se lze inspirovat ve svépomocných příručkách, například ZDE a ZDE. Vzhledem k tomu, že užíváte pervitin poměrně dlouhou dobu, přikláněla bych se také k osobnímu kontaktu s někým, s kým budete moci otevřeně a důvěrně hovořit o Vaší situaci. Tím spíše, pokud to nechcete říct nikomu z Vašeho okolí. Můžete se obrátit například na některou z AT ambulancí, například AT ambulanci Sananim nebo Apolinář. Další zařízení můžete najít na Mapě pomoci.

Držíme palce, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality