Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarád bere pervitin

16.6.2018

Dotaz

Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Můj kamarád se mi svěřil,že bere drogy(pervitin).Jsem do něj zamilovaná..Je možnost,že by mě i on do toho zatáhl?Nesnáším drogy a nikdy bych si je nevzala i kdyby mě do toho nutil..Ale co mi říká moje rodina , tak že vždycky feťák k sobě potřebuje fetáčku.Moje rodina ho zná od malička a furt mi zakazují se sním bavit,výdat protože ví jaký je.Taky ho znám od mala , ale začala jsem se snim bavit teď a ještě k tomu jsem do něj zamilovaná.Prvně vypadalo,že mě chce taky...a pak se choval divně bude to měsíc co sme naposledny byli venku a dva týdný mi nepíše...Ale píše mojí kamarádce , že jí chce i když ji vůbec nezná jen s fotek,může to být drogami?Protože mi nepřijde normální aby ji psal když ani pomalu neví jak vypadá.Když jsem snim chodívala ven měl halucinace , dělal všude ostudu atd...Má cenu si vytvářet vztah s takovým člověkem?Děkuju za radu

31537
 

Odpověď

Dobrý den Emo,

děkujeme za dotaz, v němž popisujete svůj vztah s kamarádem, do kterého jste zamilovaná a který užívá pervitin. Je dobře, že přemýšlíte nad tím, jestli Vás může kamarádovo užívání pervitinu ohrozit a případně také dovést k užívání.

To, jestli Vás někdo do něčeho podobného zatáhne, závisí především na Vás a chválím tedy, že jste rozhodnutá psychoaktivní látky neužívat. Obecně však lze říci, že čím více Vám blízkých lidí bude pervitin nebo jiné látky užívat, tím více mu budete vystavena i Vy. V takovém případě se budete možná dostávat do situací, kdy Vám bude tuto látku někdo nabízet, případně Vás ke konzumaci přemlouvat atd. Přičemž pokud se jedná o partnera, může být udržení svých zásad o to obtížnější. Vztah s uživatelem drogy, tedy nemusí automaticky znamenat, že začnete brát taky, nicméně je v tomto ohledu velmi rizikový.

Ohledně toho, jestli je kamarádův zájem o Vaši kamarádku ovlivněn braním pervitinu, si opravdu netroufám nic konkrétního soudit. Takto na dálku (a leckdy ani v osobním kontaktu) nelze často jasně určovat, co z takového chování druhých lidí, může souviset s užíváním a co ne. Stejně tak v otázce, zda má vytváření vztahu s takovým člověkem cenu, se musíte rozhodnout Vy sama za sebe. Pokud se pro takový vztah rozhodnete, bývá na místě vytvořit si jasný postoj k užívání a také pevné hranice toho, kam může zajít užívání Vašeho partnera a kam ne. Pokud byste měla zájem, můžete ještě celou situaci probrat "face to face" s odborníky z oblasti adiktologie přímo ve Vašem městě, např. ZDE.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality