Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bratr v protialkoholní léčbě

20.6.2018

Dotaz

Dobry den prosim vas chtela jsem se zeptat. Muj bratr je v protialkoholni lecebne. je tam uz asi 16 mesicu. a uz po treti mu nasli v moci drogu. On nikdy drogy nebral. pravidelne kdyz ma prestoupit na dalsi uroven jde na moc s drogove zavislima a moc je pozityvni. Chce uspesne dokoncit lecbu a tim to mu to ztezuji. Prosim vas jde zamnenit moc aby byl pozityvni a lze nejak z te moci zjistit jestli je opravdu jeho? Kdyby opravdu v sobe mel efedrin bude spat,jist no proste nic na sobe necitil. Tam vzdy drogy jely ve velkem. prosim poradte mi jsem bezmocna a tak rada bych mu pomohla. Berou ho tam za fetaka. Nezvlada to co tam snim delaji poradte prosim dekuji paja

31528
 

Odpověď

Dobrý den Pájo,

rozumím tomu, že chcete bratrovi pomoci, aby úspěšně dokončil léčbu. Při testování drog z moči se někdy stává, že některé látky reagují podobně jako drogy. Může se to stát v případě užívání některých léků (Modafen, Paralen plus, Nurofen Stopgrip apod.) anebo v případě některých onemocnění jater či ledvin. Pak může vyjít test tzv. falešně pozitivní. Nicméně předpokládám, že tyhle informace by měl Váš bratr dostat přímo v léčebně, aby něčím podobným neovlivnil test. Co se týče záměny moči, asi neodhadnu, nakolik je to reálná varianta. Muselo by jít buď o něčí chybu nebo úmysl, ale těžko říct, jaká jsou na daných místech nastavená pravidla kontroly.

Jedno doporučení tedy může být požádat v léčebně o přetestování a mít všechny informace o tom, jak předejít falešně pozitivnímu výsledku a případné záměně moči. Zároveň je možné požádat o potvrzení laboratorním testem, který je přesnější než běžně používané orientační (screeningové) testy. Jak se případně dá zjistit, zda šlo o bratrovu moč nebo ne, to nevím, ale můžete se zkusit zeptat v některé toxikologické laboratoři.

Každopádně si říkám, že už i tak bratrovi hodně pomáháte tím, že jste na jeho straně a podporujete ho v jeho snaze dokončit léčbu. Podpora blízkých bývá velmi důležitá. Pro jistotu ale píšu ještě jednu variantu, kterou je taky dobré alespoň zvážit, a to jestli bratr vlastně nějakou psychoaktivní látku ve skutečnosti neužil vědomě.

Umím si představit, že pro Vás celá situace musí být náročná, navíc když se vše ještě komplikuje danými testy. Je proto dobře, že sháníte informace. Velmi nápomocné může být vyhledat si podporu i přímo pro sebe. Existují různé skupiny nebo poradenství či terapie pro lidi, jejichž blízký se potýká s léčbou. Mohou Vám zde odpovědět podobné otázky, na které se ptáte ve svém dotaze, ale hlavně Vám mohou pomoci tuhle těžkou situaci zvládat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality