Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Aby se drogy nestaly osudnými...

24.6.2018

Dotaz

Dobrý den, o vikendu jsem byl na party, kde jsem po dva dny užival asi 1gram MDMA. V minulosti pred 13ti lety jsem se potykal ze zavislosti na pervitinu, ktera pretrvavala aktivnim uzivanim nitrozilně skoro 10let, prošel jsem hepatitidou, lecebnou i napravnym zarizenim. Od te dobyjsem se Drog bál a mel jsem z nich respekt. Uspesne jsem se vylecil a zacal abstinovat, vyhybal jsem se mimojine všech drog, alkoholu, kafe a přátel, ktere se tehdá potykali ze zavislosti. Po několika letech přísného detoxu a prikladneho abstinovani, jsem nabral silu k zivotu a začal si plnit sny, cestovani po celem svete, konicky, sport.. Nyni si priznavam, ze ten pocit uvolneni a euforie z uzití si vsak uzivam rad, bez pomysleni na dopad, drogy beru s co nejdelsim intervalem, po těžké zivotni skole z minulosti si netroufam rict jak rychle by mohlo dojit k psychicke zavislosti, pokud bych zkusenosti neměl a diky nim si verim, ze kupřikladu ani pervitin ani treba takovy kokain nevyhledavam. Ale proc Vám vubec pisu, chtel bych se zeptat, jestli existuje nejaka oficiální sablona, aby se nam drogy nestali osudnymi a nebyli jen jednostranou soucasti v mašem zivote? Nyni se interval uzivaní nepatrne zmensuje, na 4měcice jedna party a tak se ptam jak mám postupovat, abych se nemusel bát ze dojde k relapsu? Nebo je vubec mozne, ze by k němu mohlo dojit? Prosim o zaslani kontaktu na zapaleneho psychologa na toto odvetvi, rád bych zasel pro odbornou radu. Dekuji za odpoved a preji pekny den Martin

31526
 

Odpověď

Dobrý den Martine,

děkujeme za Váš příběh a za napsání do poradny EXTC. Pokládáte důležité otázky, na které se pokusím postupně reagovat. Současně mám potřebu podotknout, že v daném kontextu již můžeme narazit na limity internetového poradenství a že by si Vaše témata zasloužila delší prodebatování "face to face", jak sám píšete nejlépe s psychologem či terapeutem.

Co se týče Vašeho prvního dotazu a "oficiální šablony", aby se drogy nestaly osudnými. Napadají mne dvě úvahy. První je spojena s klasickým přístupem primární prevence, která souhrnně řeší danou oblast (viz info např. ZDE). O něco konkrétněji se pak prevencí zabývá tato publikace (na str. 21, 22, 28), která naopak pracuje s mnoha rizikovými vývojovými faktory pro zneužívání psychoaktivních látek do budoucna. Začátek rizikové konzumace drog pak bývá spojený s velkým počtem faktorů a možných příčin, což znamená, že jde o velmi komplexní problém. Základní adiktologické paradigma v daném ohledu představuje tzv. bio-psycho-socialně-spirituální model závislosti. V rámci této knihy (zdarma ke stáhnutí) se dozvíte víc.

Je rozhodně fajn, že sám reflektujete svou drogovou minulost, přemýšlíte o intervalu Vašeho užívání a případném nebezpečí. Zde bych Vás rád opět podpořil, abyste svůj přístup nejen k psychoaktivním substancím řešil, např. v rámci psychoterapie. Zejména pakliže máte obavy z relapsu a uvědomujete si craving. Jednoduchá protirelapsová doporučení Vám prozatím může zprostředkovat tento a tento článek. K relapsu pochopitelně dojít může, ale také nemusí. U každého člověka je totiž ve hře mnoho různých proměnných, které je možné diskutovat zejména s psychologem či terapeutem, včetně plánu, jak snížit jeho riziko.

Ohledně zapáleného terapeuta. Jeho výběr vnímám jako důležitý a odpovědný proces (viz tyto informace). Za nás Vás mohu nasměrovat na tyto certifikované adiktologické (terapeutické) služby (01, 02), kde můžete zkusit dále hledat.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality