Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Lysohlávky

27.6.2018

Dotaz

Dobrý den chtěl bych se zeptat na účinek Lysohlávek. malou zkušenost s drogami mám párkrát jsem zkusil abych věděl co to dělá, experimenty ze zvědavost. Poslední co chci zkusit jsou Lysohlávky, jsem si vědom že by se takové to látky neměli konzumovat osamotě. Na vašich stránkách jsem se dočetl že v 1g usušených hub je přibližně 10mg psilocybinu, Píšete že nízká dávka je okolo 15mg. chtěl bych mít lehký stav a užít si přírodu,barvy a propojení s přírodou. Zajímám se o duchovní svět, vesmír a td a právě takoví to výlet mě hodně láká ale nechci mít kolem sebe lidi. chci si udělat čaj a jít do přírody. psychicky jsem na tom velmi dobře, jsem vyrovnaný, žádné deprese nebo něco takového nemám jsem šťastný sám ze sebou, s nové práce a že se mi vše daří. chtěl bych slyšet váš názor, dal bych si čaj z jednoho gramu usušených hub a kdyby účinek nebyl takoví jaký jsem popsal tak bych si dal ještě 0,5 - 1g

31518
 

Odpověď

Dobrý den Fredy,

děkuji za dotaz. Je fajn, že se snažíte před samotným užitím lysohlávek zjistit co nejvíce informací o jejich účincích a dávkování a přemýšlíte nad tím, jak snížit riziko případného nepříjemného stavu. Současně oceňuji, že přihlížíte i ke svému psychickému a emočnímu stavu.

Pokud jde o to, kolik hub si vzít a jaký to bude mít účinek, je velmi těžké cokoliv přesněji odhadovat. Jak jistě víte, množství psilocybinu může v jednotlivých plodnicích lysohlávek značně kolísat a může se až rapidně vymykat očekávané hodnotě 10mg v 1 gramu hub. Z tohoto hlediska je v kontextu harm reduction přístupu rozumné začít nejprve malou dávkou (Vámi zmiňovaný 1g) a následně případně dávku zvýšit. Co se týče dalších doporučení, jak co nejvíce snížit riziko nepříjemného zážitku, je potřeba mít na paměti, že nástup účinků může trvat až 60 minut. Důležité je tedy nezvyšovat dávku příliš brzo a dále také nemíchat lysohlávky s dalšími psychoaktivními látkami (včetně léků či alkoholu). Doporučuje se také mít na blízku někoho neintoxikovaného, kdo bude připraven Vám pomoci v případě, že se přece jen dostaví nepříjemné stavy, nejčastěji tzv. bad trip. Pobyt v lese o samotě může být na jednu stranu uklidňující, stejně tak ale i rizikový (daleko k nejbližší pomoci, riziko prochladnutí, úrazu, atp).

Na závěr ještě připomenu, že užití lysohlávek, ale i dalších psychedelik Vám může zprostředkovat náročnou osobní zkušenost, kterou může být těžké zvládnout sám. A to i pokud jste psychicky zralý a vyrovnaný jedinec. Pokud byste někdy potřeboval Vy nebo někdo z Vašeho okolí pomoc v tomto směru, můžete kontaktovat přímo Českou psychedelickou společnost, která se tímto úžeji zabývá. Zároveň můžete na jejich webu najít další informace o psychedelikách obecně.

Zdraví EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality